Nu a existat o concluzie definitivă și nici un consens în cadrul guvernului american cu privire la originea pandemiei COVID-19, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby, citat de Reuters.

COVID în ChinaFoto: Andy Wong / AP / Profimedia

Kirby a făcut aceste remarci atunci când a fost întrebat de reporteri despre relatările din presă de duminică.

Wall Street Journal a relatat pentru prima dată duminică că Departamentul american al Energiei a ajuns la concluzia că pandemia a apărut probabil în urma unei scurgeri dintr-un laborator chinezesc, o evaluare pe care Beijingul o neagă.

Noua concluzie a Departamentului pentru Energie, care anterior era indecis asupra modului în care a apărut virusul, este menționată într-o actualizare a unui document din 2021 întocmit de biroul șefei serviciilor secrete americane, Avril Haines.

Noul raport evidențiază faptul că diferite sectoare ale comunității de informații din SUA au ajuns la concluzii disparate cu privire la originea pandemiei, notează Wall Street Journal.

Astfel, Departamentul pentru Energie se alătură acum Biroului Federal de Investigații (FBI), afirmând că virusul s-a răspândit cel mai probabil în urma unui incident într-un laborator chinezesc. Alte patru agenții, împreună cu un grup național de informații, consideră în continuare că a fost probabil rezultatul unei transmisii naturale, iar două agenții sunt indecise.

Concluzia Departamentului pentru Energie din SUA este rezultatul unor noi informații și este semnificativă, punctează Wall Street Journal, deoarece departamentul are o expertiză științifică considerabilă și supraveghează o rețea de laboratoare naționale americane, unele dintre acestea efectuând cercetări biologice avansate.