Presedintele Poloniei Lech Kaczynski a declarat marti seara intr-un interviu televizat ca tara sa isi doreste sa obtina postul de comisar european pentru Buget pentru fostul ministru al privatizarii Janusz Lewandowski, transmite AFP.

"Candidatul este Janusz Lewandowski", a declarat Lech Kaczynski intr-un interviu acordat primului canal al televiziunii publice. "Vreau pentru el un portofoliu dintre cele mai importante posibile. Cel pentru Buget este cel mai bun posibil", a explicat seful statului polonez.

Kaczynski a declarat ca a vorbit deja cu seful Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, cu ocazia ceremoniei de semnare a Tratatului de la Lisabona, desfasurata in 10 octombrie la Varsovia.

El a adaugat ca spera ca "o importanta institutie europeana sa fie instalata la Varsovia", explicand ca este vorba, in primul rand, de "domeniul supravegherii sistemelor de asigurari sau bancare".

Janusz Lewandowski, in varsta de 58 de ani, este acum un eurodeputat liberal, fost ministru al privatizarii in perioada 1990-1993. Ales in 2004 eurodeputat pe listele Platformei Civice, partid liberal acum la guvernare in Polonia, el a fost timp de doi ani si jumatate presedinte al comisiei pentru buget a Parlamentului European.