Liderul PDL Theodor Stolojan a declarat duminica, pentru NewsIn, ca propunerea oficiala a Guvernului pentru desemnarea comisarului european ramane portofoliul Agriculturii, dar Romania a prezentat si alte preferinte, precum portofoliile Extinderii, Dezvoltarii Regionale si Cercetarii.

Prim-vicepresedintele democrat-liberal a precizat ca discutiile privind desemnarea comisarului european de catre Romania au fost "intotdeauna legate de un evantai de portofolii", insa a subliniat ca presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, stie optiunea Guvernului roman "de foarta multa vreme" si ca, dupa reconfirmarea in functie a acestuia, vor incepe negocierile oficiale.

"Propunerea oficiala a Guvernului este portofoliul pentru Agricultura. Vom vedea, in momentul in care sansele sa obtinem acest portofoliu nu se vor realiza, vom avea alte optiuni. Romania mai are o serie de preferinte, cum ar fi portofoliul Dezvoltarii regionale, al Cercetarii - care ne-ar interesa foarte mult, tinand cont si de obiectivul Romaniei de a trece spre domenii ce presupun inovatie - dar si portofoliul Extinderii, unul foarte politic, privind zona Balcanilor, integrarea Republicii Moldova", a declarat Stolojan.

El a adaugat ca nu au existat inca discutii in PDL privind persoane care ar putea fi nominalizate pentru alte portofolii decat cel al Agriculturii. "Evident, daca vor aparea discutii despre un alt portofoliu, trebuie gasit omul care chiar sa aiba calitatile necesare pentru acest portofoliu, sa nu avem surprize", a mai spus democrat-liberalul.

Seful diplomatiei romane, Cristian Diaconescu, a afirmat si el, sambata, ca Romania are mai multe planuri privind portofoliul de comisar european si ca nu negociaza spunand 'ori asta, ori nimic', fiind esential un sprijin politic al candidatului in Parlamentul European.

"Nu negociem spunand 'take it or leave it', spunand 'ori asta, ori nimic'. Exista mai multe scenarii, pentru ca nu am finalizat toate palierele de negociere. (...). Circula zvonul pe coridoarele de la Bruxelles ca vreo trei candidaturi o sa pice la audierile din Parlamentul European. Chiar daca este o speculatie, audierile vor fi foarte dificile. Este clar, un anume sprijin politic in PE este esential, indiferent de calitatea profesionala", a punctat Cristian Diaconescu.

Coalitia de guvernare de la Bucuresti nu pare sa fi reusit sa se puna de acord cu privire la portofoliul de comisar pe care Romania il vizeaza si nici candidatul, vehiculandu-se nume precum Dacian Ciolos, Vasile Puscas sau Adrian Severin.

Cel mai nou nume vehiculat pentru acest post este chiar Cristian Diaconescu, unele surse politice precizand ca acesta ar fi potrivit pentru portofoliul Extinderii.