PUR s-a rasucit la 180 de grade si a ajuns in tabara Aliantei PNL-PD, alaturi de care va participa la guvernare. In luna septembrie a acestui an, PSD si PUR au pus la cale o alianta electorala din care a iesit Uniunea Nationala PSD+PUR. In baza documentului semnat, PUR a primit 30 de locuri eligibile pe listele PSD.

De remarcat, ca oportunismul PUR s-a remarcat si inaintea alegerilor parlamentare si prezidentiale. La acea data, cand PUR era in tatonari cu PSD, umanistii au flirtat si cu Alianta PNL-PD. Pana la urma au decis sa mearga alaturi de PSD.

In urma alegerilor parlamentare, umanistii s-au ales cu accederea in Legislativ si cu 30 de parlamentari, lucruri greu de obtinut daca ar fi mers singuri in alegeri. Concubinajul a durat pana ieri.

Dupa alegerile generale si victoria lui Basescu la prezidentiale, au urmat mai multe runde de consultari, timp in care PUR a negociat la doua capete, dar si-a strigat in gura mare fidelitatea fata de PSD. Posturile de ministri oferite de Alianta PNL-PD au fost mult prea tentante pentru a fi refuzate.

"Am avut o alianta electorala, iar acum campania electorala s-a incheiat", a spus ieri sec liderul Dan Voiculescu, pecetluind lepadarea de PSD. La aceasta stare de fapt, reactia PSD a fost de dezamagire si de resemnare. PSD a lasat sa se inteleaga, cu parere de rau ce-i drept, ca dragoste cu de-a sila nu se poate.

Purtatorul de cuvant Titus Corlatean a spus ieri ca este regretabil faptul ca PUR nu a mai respectat in final intelegerea politica pe care a avut-o cu PSD. Si atat despre PUR. In rest, Corlatean a tinut-o pe-a lui, si anume ca s-a ajuns la o formula politica care contrazice votul popular exprimat la 28 noiembrie.

In acest moment, Guvernul Tariceanu are toate sansele sa obtina fara probleme votul de investitura dupa cooptarea PUR la guvernare, contand pe voturile a peste jumatate din numarul total al parlamentarilor. Primul ministru desemnat a negociat ieri cu PUR, UDMR si minoritatile din Camera Deputatilor.

PUR si UDMR au obtinut cate un post de vicepremier si trei portofolii ministeriale, care vor fi stabilite in zilele urmatoare. PUR si minoritatile vor semna un document politic de colaborare parlamentara cu Alianta PNL-PD. Umanistii nu ar prea vrea un asemenea act, preferand in continuare concubinajul in locul mariajului. Noile combinatii de pe scena politica au dat peste cap toate calculele PSD.

In acest moment fostul partid la guvernare mai poate conta doar pe sprijinul PRM. Dar nu in totalitate, pentru ca numerosi parlamentari ai PRM dau semne ca vor parasi corabia partidului, nemultumiti de prestatia liderului C.V. Tudor.

Voiculescu s-a lepadat de Nastase pentru guvernare

PUR ar vrea portofolii in zona afacerilor sau a combaterii coruptiei

Umanistii au decis: vor lasa balta PSD pentru a merge la guvernare alaturi de Alianta PNL- PD. Premierul desemnat, Calin Popescu Tariceanu, a anuntat ieri, dupa o runda de consultari si negocieri cu partidul lui Dan Voiculescu, ca umanistii vor avea un post de vice-prim-ministru in viitorul Guvern al Aliantei.

De asemenea, PUR va mai primi si posturi in ministere in functie de ponderea parlamentara. Premierul desemnat a precizat ca, in urma discutiilor cu reprezentantii PUR, cele doua formatiuni politice au ajuns la concluzia ca in viitor este posibila o colaborare intre acest partid si Alianta DA, astfel incat sa se asigure o stabilitate politica pentru viitorul guvern.

La randul sau, liderul PUR, Dan Voiculescu, a spus ca nu s-au hotarat inca ministerele pe care le vor prelua umanistii, la fel cum nu s-au stabilit inca nici numele celor care le vor ocupa. Intrebat daca umanistii vor cere aceleasi ministere si posturi care s-au stabilit pentru UDMR, Voiculescu a raspuns: "Probabil ca la fel".

Potrivit liderului PUR, pana la inceputul saptamanii viitoare se vor stabili portofoliile pe care urmeaza sa le coordoneze umanistii. Voiculescu a spus ca partidul sau ar dori ministere care sa tina de mediul afacerilor sau care sa permita actiuni pe zona coruptiei.

In ceea ce priveste lepadarea conjuncturala de PSD, cu care PUR a format inaintea campaniei pentru parlamentare si prezidentiale Uniunea Nationala PSD+PUR, Voiculescu a precizat ca aceasta a fost o alianta electorala, nu politica. "Campania electorala", a adagat sec liderul PUR.

Voiculescu a sustinut ca, pe viitor, PUR va avea o relatie civilizata cu PSD, avand in vedere faptul ca relatia dintre cele doua partide s-a redus doar la o uniune electorala.

Intrebat daca va semna impreuna cu Alianta PNL-PD vreun document care sa parafeze sprijinul politic al PUR, Voiculescu a spus ca acest lucru nu se va intampla: "PUR nu trebuie sa faca neaparat ce face UDMR, si invers", a mai spus liderul umanist.

In alta ordine de idei, co-presedintele Aliantei DA, Emil Boc, a spus, dupa negocierile cu PUR, ca agenda liderilor Aliantei nu cuprinde consultari cu PSD sau PRM.

PSD regreta iesirea umanistilor din Uniune

PSD s-a resemnat ieri la aflarea vestii ca PUR a iesit din alianta electorala, Uniunea PSD+PUR. Liderul PSD, Adrian Nastase, nu a avut nici o reactie, lasandu-l pe aghiotantul sau, Titus Corlatean, sa-si exprime parerea de rau, in locul sau.

Purtatorul de cuvant al PSD a declarat, pentru Mediafax, ca este regretabil faptul ca PUR nu a mai respectat in final intelegerea politica pe care a avut-o cu PSD.

Corlatean a precizat ca, in acest moment, s-a ajuns la o formula politica care contrazice votul popular exprimat la 28 noiembrie in favoarea Uniunii PSD+PUR. Potrivit lui Corlatean, conturarea majoritatii guvernamentale nu schimba pe fond pozitia de principiu a PSD.

El a aratat ca PSD va evalua, "cu responsabilitate pentru destinul Romaniei in urmatorii ani", programul de guvernare si echipa guvernamentala care urmeaza sa fie propusa si, apoi, va lua o decizie finala privind investirea Guvernului.

Partidul Umanist va merge la guvernare alaturi de Alianta PNL-PD, urmand sa primeasca un post de ministru de stat in viitorul Guvern al Aliantei, precum si trei pozitii in ministere in functie de ponderea parlamentara.