Presedintele Traian Basescu a participat la sedinta conducerii Serviciului Roman de Informatii, prilej cu care a vorbit despre prioritatile noii administratii si despre asteptarile acesteia de la SRI.

In campania electorala, domnul Basescu vorbise despre fenomenul coruptiei ca despre unul care pune in pericol siguranta nationala, afirmand ca -in calitate de sef al statului- va promova mai multe masuri care sa tempereze coruptia.

La SRI, Traian Basescu a cerut conducerii sa-si adapteze activitatea la prioritatile pe care el le are ca presedinte.

In opinia sa, doua chestiuni sunt cele mai mari amenintari la adresa sigurantei nationale: terorismul si coruptia la nivel inalt.

Traian Basescu a declarat ca a cerut SRI o colaborare eficienta cu institutiile statului care pot lupta impotriva coruptiei la nivel inalt, respectiv PNA si Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Traian Basescu a mai cerut conducerii SRI un raport despre cum au fost folosite pina acum informatiile despre coruptie pe care SRI-ul le-a furnizat institutiilor abilitate sa ia masuri directe contra coruptiei.

Presedintele a mai spus ca garanteaza depolitizarea activitatii institutiei si ca nu va permite vreodata folosirea informatiilor pentru batalii politice. El i-a asigurat pe ofiterii SRI si ca informatiile despre coruptie furnizate de ei altor institutii ale statului sau justitiei nu se vor mai intoarce niciodata impotriva lor din cauza influentelor politice, asa cum s-a intamplat in trecut.

Presedintele a cerut conducerii SRI sa gaseasca o formula pentru a furniza informatii de cat mai buna calitate membrilor guvernului, asa incat acestia sa fie bine informati atunci cand iau decizii.

Traian Basescu a tinut si sa transmita reprezentantilor SRI aprecierile pozitive pe care unele ambasade le-au facut la adresa activitatii acestei institutii.

Presedintele a mai spus insa ca SRI trebuie sa evolueze continuu si ca asteapta ca el sa se comporte ca un serviciu aflat in slujba poporului roman.

De asemenea, a cerut un raport despre modul in care au fost integrati in SRI de-a lungul timpului, tinerii absolventi ai academiei nationale de informatii, spunind ca il intereseaza evident gradul de improspatare cu oameni formati dupa 1989.