articol preluat din Cotidianul

Conform intelegerii initiale, PNL urmeaza sa detina 18 prefecturi, iar PD - 14. Alianta PNL-PD a dat curs solicitarii maghiare, oferindu-i prefecturi in toate judetele dorite, cu exceptia Aradului. Pe linga cele 4 posturi de prefect, UDMR va detine 8 functii de subprefect.

Prefect la 27 de ani

Nici unul dintre prefectii numiti nu este tehnocrat, cu toate ca, incepind cu 2006, institutia reprezentatului Guvernului in judet va fi depolitizata. Cu toate acestea, unii dintre ei declara ca vor candida in 2006 pentru a face parte din corpul prefectilor apolitici.

Ca o modificare a stereotipurilor privind functia de prefect, noii numiti sint mai tineri, dar si mai avuti decit predecesorii lor.

Cei mai multi prefecti au virsta cuprinsa intre 30 si 40 de ani. In virsta de 27 de ani, prefectul Bacaului, liberalul Gabriel Berca, este cel mai tinar reprezentant al Guvernului in teritoriu. Printre cei mai tineri prefecti se afla si Cosmin Covaciu (Alba), Aurelian Danu (Brasov), Radu Prisacaru (Iasi), fiecare avind 32 de ani.

La polul opus se afla prefectul de Gorj, Sefan Popescu Bejat, unul dintre membrii fondatori ai PD.

Cele 3 partide si-au selectat nominalizatii pentru prefecturi in special din rindul presedintilor si vicepresedintilor de organizatii judetene. Aproape toti sint sau au fost consilieri judeteni. Prefectii din Arges, Prahova, Bistrita, Buzau, Dimbovita si Mures sint presedinti ai organizatiilor judetene ale partidelor care i-au nominalizat.

5 prefecti sint fosti parlamentari care au preferat sa se retraga in administratia publica locala. Este cazul liberalului Ovidiu Draganescu, care, dupa ce a renuntat la pozitia de deputat, a parasit si pozitia de vicepresedinte al Consiliului Judetean Timis pentru cea de prefect.

Stefan Popescu Bejat (Gorj) si Ion Cirstoiu (Arges) sint doi fosti parlamentari PD care nu au mai fost inclusi pe liste la aceste alegeri, dar care au fost numiti prefecti.

Fini, subalterni, prieteni

In nominalizarea prefectilor, relatiile personale cu liderii PNL si PD au contat enorm. Cirstoiu este un notoriu fin al presedintelui Traian Basescu. Prefectul Brasovului, Aurel Danu, este unul dintre oamenii de incredere ai primarului PD, George Scripcaru. Prefectul Bacaului, Gabriel Berca, este unul dintre directorii firmelor primarului Romeo Stavarache.

Pentru Radu Bud, faptul ca a fost reprezentantul in Satu Mare a firmei lui Tariceanu care se ocupa cu vinzarea autoturismelor Citroën a contat in ocuparea pozitiei de prefect.

Afacerile sau politica

La fel ca in cazul membrilor Guvernului, o parte dintre noii prefecti vin din sectorul privat, avind afaceri la care vor fi siliti sa renunte. Noul prefect al judetului Constanta, Danut Culetu, ocupa din 1998 postul de manager al Agentiei ING Barings Constanta, avind un salariu ce il depaseste de citeva ori pe cel de prefect.

Norut Stanisteanu, de la Giurgiu, este directorul reprezentantei Eurocar Service din municipiul Giurgiu, aceasta ocupindu-se cu vinzarea si repararea autovehiculelor produse de Dacia Pitesti, societate la care detine 20% din actiuni.

Cristinel Marian Bigiu, prefect de Buzau, este din 1993 director general si actionar principal la societatea comerciala Modern Shoes din Buzau, specializata in productia de incaltaminte pentru export. Ion Anton de la Sibiu are o firma la care este actionar unic. Adrian Covaciu, prefect de Alba, este directorul unei societati private de prelucrare a portelanului.

Octavian Popescu, de la Olt, detine doua spatii comerciale in orasul Corabia. Prefectul de Vaslui a fost jurist, iar cel de Mures este avocat, cunoscut ca aparator al jurnalistilor in procese de calomnie.

Oamenii Guvernului in judete

Alba - Covaciu Cosmin Adrian (PNL), Arad - Stragea Cristian Dimitrie (PNL), Arges - Cirstoiu Ion (PD), Bacau - Berca Gabriel (PNL), Bihor - Bolojan Ilie Gavril (PNL), Bistrita-Nasaud - Szilagyi Ioan (UDMR), Brasov - Danu Aurelian Leonard (PD), Buzau - Bigiu Cristinel Marian (PNL), Caras-Severin - Peter Setres (UDMR), Cluj - Hardau Mihail (PD), Constanta - Culetu Danut (PNL), Covasna - Gyorgy

Ervin (UDMR), Dimbovita - Popescu Jean (PD), Dolj - Giugea Nicolae (PD), Galati - Capra Mihai (PNL), Giurgiu - Stanisteanu Sergiu Norut (PNL), Gorj – Popescu Bejat Stefan Marian (PD), Harghita - Strujan Constantin (PD), Hunedoara - Vladu Cristian Marius (PD), Ialomita - Cazacu Marinica (PD), Iasi - Prisacaru Radu Vasile (PNL), Ilfov - Petrache Marian (PNL), Maramures - Bondi Gyongyike (UDMR),

Mures - Dobre Ciprian Minodor (PNL), Neamt - Mocanu Toader (PNL), Olt - Popescu Octavian (PD), Prahova - Popescu Corneliu (PD), Satu Mare - Bud Radu (PNL), Salaj - Todea Andrei Barbu (PD), Sibiu - Ariton Ion (PD), Suceava - Onofrei Orest (PNL).

PUR ia ce mai ramine

Impartirea posturilor de prefect s-a facut in lipsa PUR, care a fost invitat apoi sa-si aleaga 5 posturi dintre cele 6 ramase libere si sa-si desemneze oamenii pentru acestea in urmatoarele zile. Prefecturile vacante sint cele de la Botosani, Braila, Calarasi, Mehedinti, Vilcea si Vrancea.

Numai ca judetele respective nu se potrivesc cu cerintele umanistilor, care voiau Buzaul, Prahova, Sibiul, Argesul si Bacaul. Dintre judetele ramase, PUR are o filiala puternica la Braila si presedintia CJ Vilcea, asa ca acestea ar putea fi judetele de care ar putea fi direct interesat. Numai ca umanistii trebuie mai intii sa decida daca ramin la guvernare sau nu.

O decizie oficiala va fi luata astazi, dupa ce ieri conducerea partidului s-a consultat pina tirziu cu liderii filialelor judetene. Parerile acestora erau impartite intre a ramine la guvernare si a iesi din Guvern, dar a continua sa-l sprijine pe acesta din Parlament. (L.C.)

Covasna, zona de turbulente maxime

. Presedintii PD si PNL Covasna, Gheorghe Baciu, respectiv Ioan Balan, si-au anuntat demisiile din functii. Ei sint nemultumiti ca postul de prefect Covasna a fost atribuit UDMR. „Am fost tradati de cei de la centru“, au sustinut la unison cei doi. Ioan Balan s-a aratat dispus sa paraseasca si partidul. Conducerea Aliantei a mai declarat ca nu va accepta functia de subprefect.

„Farimituri de la masa grofilor nu ne trebuie. Din punctul nostru de vedere, UDMR poate sa ia si acest post. Poate asta ii multumeste. In Covasna, UDMR a devenit partid-stat. Linistea romanilor de aici a fost vinduta pe linistea tarii. Nu vom indemna romanii la nesupunere civica. Insa vom protesta pe strazi ori de cite ori ni se incalca drepturile.

Sintem siguri ca in scurt timp Tinutul Secuiesc va deveni realitate. Pina acum, Prefectura a reusit sa stopeze orice demers ilegal venit din partea UDMR. Sint curiosi cine va mai pastra ordinea acum“, au mai declarat Baciu si Balan.

Cotidianul - 8 ianuarie 2005