Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, i-a oferit ieri, la Bruxelles, premierului Calin Popescu Tariceanu numarul sau personal de telefon, pentru ca seful guvernului roman sa-l apeleze ori de cate ori are nevoie de ajutor. Potrivit oficialului euro-pean, nu exista impedimente ca Romania si Bulgaria sa semneze Tratatul de aderare la UE pe 25 aprilie a.c.

, chiar daca Romania trebuie sa obtina in continuare progrese in domenii sensibile cum ar fi combaterea coruptiei, concurenta, protectia mediului si independenta Justitiei. Deloc surprinzator, Barroso a introdus pe lista domeniilor sensibile si asigurarea independentei presei, vazuta ca un pilon al dezvoltarii intregii societati romanesti.

"UE este gata sa ajute Romania in eforturile sale, astfel incat aceasta sa se integreze in Uniune la 1 ianuarie 2007", a spus presedintele Comisiei Europene.

Intrebat cum apreciaza reexaminarea de catre autoritatile de la Bucuresti a contractelor incheiate cu Bechtel, Vinci si EADS, Barroso a afirmat: "Nu vreau sa comentez vreun contract anume. Ceea ce vreau sa salut este determinarea guvernului de a lupta impotriva coruptiei. Guvernul trebuie sa vada in legatura cu aceste contracte daca nu se incadreaza in cele mai bune practici".

Premierul Calin Popescu Ta-riceanu si-a exprimat in fata oficialilor de la Bruxelles hotararea de a continua reforma fara abateri si de a lupta impotriva coruptiei.