Banca Nationala a intervenit ieri energic pe piata valutara pentru a frana miscarea de apreciere a leului.

Urmand scenariul din luna februarie, cand a permis scaderea puternica a cotatiilor dupa care a intervenit masiv, banca centrala a asteptat pana cand euro a coborat sub nivelul suport de 3,4 lei noi, iar apoi a cumparat euro pentru a majora cursul monedei europene pana la 3,4607 lei.

Interventia BNR a venit sa racoreasca piata financiara, dupa ce febra vanzarilor de valuta, alimentate si de intrarile pe casele de schimb, impinsese cursul in jos cu peste 5% numai de la introducerea leului nou, adica de sase saptamani.

In continuarea unei actiuni de interventie inceputa inca de miercuri, BNR a operat cumparari importante, care au ridicat cotatiile pe piata valutara cu peste 6 bani, de la 3,3390 lei pana la 3,4610 lei noi pentru un euro.

"Ma indoiesc ca va urma o perioada de stabilitate si cred ca BNR va permite aprecierea in continuare a leului. Aprecierea cursului va fi marcata insa si de o crestere a volatilitatii. BNR va fi in continuare prezenta in piata, dar mai putin frecvent, iar marimea interventiilor va fi variabila.

Argumentul pentru aprecierea in continuare a leului este acela ca evolutia cursul de schimb ramane singura parghie capabila sa mai ajusteze nivelul inflatiei in 2005", considera Florian Libocor, analist financiar.

Dealerii spun ca BNR a intrat pe piata inca de miercuri, cand a cumparat sume importante, de aproximativ 100 de milioane de euro. Miscarea a fost continuata si ieri, cand BNR a mai cumparat peste 100 de milioane de euro.

Prezenta bancii centrale s-a resimtit si in volumele tranzactionate pe piata, care au crescut miercuri la 364 de milioane, de peste patru ori mai mult decat in ziua precedenta.

"Volumul cumpararilor de ieri a fost probabil mai mare o suta de milioane de euro. Ramane de vazut insa ce evolutie va avea cursul in perioada urmatoare. Daca este lasat liber, va fi in continuare in sensul aprecierii.

Pe de alta parte, ceea ce conteaza acum este obiectivul de curs al BNR, dar avand in vedere varful inflatiei din iulie si trecerea la regimul de tintire a inflatiei, nu exista inca indicii clare in acest sens", spune Dorin Badea, dealer sef la Bancpost.

In luna februarie banca centrala a folosit un scenariu asemanator, asteptand scaderea cotatiilor sub 3,5000 de lei pentru un euro, dupa care a intervenit doua zile consecutiv, atragand din piata sume estimate la mai multe sute de milioane de euro.

Tot in acea luna BNR a renuntat sa mai publice volumul cumparilor din piata valutara, in cadrul rapoartelor lunare privind evolutia rezervelor internationale.

Cu toate acestea, analistii nu se asteapta ca perioada urmatoare sa fie identica in comparatie cu cea care a urmat interventiilor din februarie, cand cursul a intrat intr-o banda de variatie ingusta, putin deasupra nivelului de 3,6000 de lei pentru un euro.

Asteptarile legate de evolutia in urmatoarele zile a cursului sunt insa divergente, singurul fapt cert fiind acela ca urmatoarea mutare va apartine tot bancii centrale.

In urma acestor interventii, cotatiile pe piata valutara au urcat de la 3,39 lei pentru un euro la mijlocul zilei de miercuri, pana la 3,46 lei la inchiderea pietei de ieri, nivel care, spun dealerii, este mentinut de ordinele BNR.

Regimul de tintire a inflatiei presupune o flotare mai libera a cursului, principalul instrument de politica monetara folosit fiind dobanda. Banca centrala a anuntat insa deja ca va folosi in continuare toate instrumentele de politica monetara pentru a atinge obiectivul de inflatie.

Astfel, analistii se asteapta ca interventiile bancii centrale sa fie mai selective, pentru a asista doar la evolutia pietei, fara a imprima o directie clara.