Statele Unite au decretat, joi, alerta maxima pentru toate zborurile comerciale, in acelasi context cu masurile drastice de securitate luate de autoritatile britanice, dupa ce au dejucat un complot terorist.

Secretarul pentru Securitate Interna, Michael Chertoff, a anuntat ca nivelul de alerta pentru zborurile comerciale care sosesc din Marea Britanie va fi ridicat la "sever" sau rosu. Masura este fara precedent in Statele Unite, in razboiul impotriva terorismului.

El a subliniat ca planurile teroristilor erau in faze foarte avansate cand au fost dejucate de politia britanica.

"Complotul pare a fi foarte bine planificat si programat cu un numar semnificativ de protagonisti”, a adaugat el.

"In prezent, nu exista indicii referitoare la un complot pe teritoriul Statelor Unite", considera Chertoff. "Arestarile au redus drastic nivelul amenintarii, dar nu putem fi siguri ca pericolul a fost eliminat in totalitate sau ca planul a fost dejucat complet", a precizat el.

Tentativa de atentate asupra unor avioane care se indreptau spre Statele Unite sugereaza un complot al-Qaida, a mai spus Michael Chertoff.

El a refuzat sa dezvaluie companiile aeriene vizate, aratand doar ca este vorba de companii americane care operau intre Marea Britanie si SUA, scrie Reuters.

Mai multe zboruri din SUA spre Marea Britanie au fost anulate.