Gata. Este oficial. Romania va adera la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007. Comisia Europeana a recomandat marti aderarea Romaniei si Bulgariei, insa sub rezeva unor conditii de monitorizare.

In raportul prezentat in fata Parlamentului European se arata ca Romania a indeplinit toate conditiile pentru a deveni membra UE, dar ca sunt necesare eforturi suplimentare, pana la aderare si dupa aceea, astfel incat sa poata fi considerata pe deplin membra ale Uniunii.

Parlamentarii europeni, in luarile lor de cuvint, au salutat momentul istoric al aderarii Romaniei la UE dar au indemnat totodata la continuarea eforturilor pentru modernizarea tarii.

Cei doi au sustinut, intr-o conferinta de presa, dupa prezentarea raportului in plenul Parlamentului de la Strasbourg, ca cele doua state au reusit sa indeplineasca toate conditiile pentru a deveni membre UE, dar ca sunt necesare eforturi suplimentare, pana la aderare si dupa aceea, astfel incat sa poata fi considerate pe deplin membre ale Uniunii

“Abia asteptam sa primim Romania si Bulgaria in Uniunea Europeana. Cele doua tari sunt gata de aderare la 1 ianuarie 2007. Este un moment istoric, care consemneaza reunificarea familiei europene”.

Cuvintele presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, au deschis seria de luari de pozitie ale parlamentarilor europeni care au comentat raportul CE privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana.

In mare majoritate, punctele de vedere exprimate au fost favorabile la adresa progreselor facute de cele doua tari, care au fost totusi avertizate ca vor fi activate clauze de salvgardare, daca Romania si Bulgaria nu vor aplica "obiectivele mentionate", legate indeosebi de gestionarea fondurilor structurale si a celor destinate agriculturii.

De fapt, principala intrebare de la care au plecat liderii grupurilor parlamentare a fost: ce vom face cu aceste tari daca nu le vom include acum in UE? Va fi mai bine sau mai rau? Iar raspunsul cvasi-unanim a fost: acum este momentul.

Pentru a-si lua toate masurile de precautie posibile ca Sofia si Bucurestiul vor continua reformele in domeniile restante, Comisia Europeana - prin vocea lui Barroso - a anuntat ca va implementa un mecanism de verificare a progreselor celor doua tari, iar mecanismul de monitorizare va viza reforma justitiei, lupta impotriva coruptiei si a crimei organizate.

“Regulile UE prevad un set de masuri complexe care sa ne permita evaluarea riscurilor”, a mai spus presedintele Comisiei Europene.

La rindul sau, comisarul pentru extindere, Olli Rehn, a subliniat ca Romania a facut progrese remarcabile in combaterea coruptiei si rezolvarea problemelor legate de finantarea ilegala a partidelor politice.

El a subliniat, pe de alta parte, ca mai sunt necesare eforturi pentru reforma Justitiei, pentru combaterea coruptiei si ca Executivul european doreste sa sprijine eforturile celor doua tari in acest sens.

Numai ca si cele doua tari trebuie sa faca eforturi. “Romania si Bulgaria trebuie sa prezinte rapoarte bi-anuale despre progresele facute, iar in cazul in care aceste progrese nu vor fi obtinute, Comisia Europeana poate solicita reducerea fondurilor alocate. Sunt increzator insa ca Romania si Bulgaria vor imbogati Uniunea Europeana, fara a o compromite. Romania a progresat mai mult in ceea ce priveste procesul de aderare.

Cer sprijinul europarlamentarilor pentru ratificarea tratatului de aderare a Romaniei si Bulgariei la UE in tarile in care documentul nu a fost inca adoptat”, a mai spus Rehn.

Liderul unui important grup parlamentar, cel al liberalilor (ALDE), britanicul Graham Watson si-a inceput prezentarea in... limba romana. “Unde-s doi puterea creste”, a spus acesta, salutind aderarea impreuna a Romaniei si Bulgariei.

“Salut eforturile celor doi ministri ai integrarii din Romania si Bulgaria, Anca Boagiu si Meglena Kuneva, care s-au luptat pentru scoaterea la suprafata a celor doua tari precum doua lebede care, la suprafata pareau ca inoata in liniste si cu eleganta, in timp ce, sub apa, picioarele lor pedalau cu putere.

Romania si Bulgaria se afla pe directia potrivita pentru a indeplini toate criteriile pentru a fi state membre”, a mai spus Watson.

Pe de alta parte, Geoffrey van Orden, raportor pentru Bulgaria, a declarat: “Sunt multumit ca raportul Comisiei Europene a considerat ca Bulgaria si Romania sunt pregatite pentru aderare. Cele doua state trebuie acum sa dea dovada de si mai multa transparenta in toate sectoarele cu probleme, deoarece transparenta este cheia eforturilor in vederea integrarii.

Din nefericire, Bulgaria si Romania vor simti efectele negative ale valului de imigranti care a invadat Marea Britanie in urma valului anterior de extidere”

Reactia negativa a venit din partea liderului “verzilor” din Parlamentul European, Daniel Cohn-Bendit. Acesta, desi a salutat aderarea Romaniei si Bulgariei, a acuzat dezbaterile din Parlament ca fiind “unele dintre cele mai ipocrite de pina acum”.

“Orice s-ar intampla, Parlamentul nu mai are nici un cuvint de spus. Ni s-au dat 150 de pagini de documente, ni s-a spus ca Romania si Bulgaria sunt demne sa intre in UE, numai ca lucrul asta se tot spune de ceva vreme.

Aceste tari au vocatie europeana, dar nu cu poezie isi vor rezolva problemele”, a spus Cohn-Bendit in stilul sau caracteristic.

Raportul pozitiv al Comisiei Europene a fost intampinat cu entuziasm de grupul observatorilor romani la Parlamentul European.

Foarte optimista s-a aratat Monica Iacob-Ritzi, observator din partea Partidului Democrat. “Nu cred ca se astepta cineva ca in cazul Romaniei sa fie consemnate puncte negative. Cel mai important aspect e faptul ca aici, la Strasbourg, s-a spus ca Romania si-a facut treaba.

In ceea ce priveste problemele de rezolvat pe justitie, sunt convins ca Monica Macovei isi va face treaba pina la capat si ca nu vom avea o clauza de salvgardare pe acest domeniu”, a incheiat Monica Iacob-Ritzi.

Ceva mai retinut s-a aratat insa liberalul Adrian Cioroianu. “Cred ca e un pas important, dar trebuie san e pastram capul pe umeri. Trebuie sa sarbatorim cu masura aceasta zi, pentru ca intram intr-un peisaj European provocator, unde trebuie sa rezolvam probleme mai mari decit cele pe care le aducem cu noi”, a spus Cioroianu.

“Romania e datoare sa exceleze in mai multe domenii pentru a se simti cu adevarat integrate. Noutatea acestui raport e ca Romania poate sa faca fata provocarilor dupa si nu inainte de 1 ianuarie 2007.

In opinia lui Cioroianu, lucrul cel mai surprinzator consemnat in Raportul Comisiei Europene este legat de minoritatea rroma. “Se pare ca liderii europeni au constatat ca problemele rromilor sunt mult mai serioase decit cele ale minoritatii maghiare”, a declarat acesta.