Livrarile de petrol rus catre Ungaria prin intermediul conductei Drujba (Prietenia) au fost sistate, luni seara, din cauza disputei dintre Rusia si Belarus, relateaza agentia MTI. In cursul noptii de luni, si Slovacia a ramas fara petrolul din Rusia dupa ce Belarus a sistat livrarea.

Criza petrolului rusesc s-a amplificat dupa ce, cele doua tari au anuntat ca nu mai primesc petrol din Rusia, alaturandu-se astfel Germaniei, Poloniei si Cehiei.

Informatii pe scurt

  • Intreruperea livrarilor de petrol rus prin conducta Drujba din Belarus a afectat cinci state din UE: Germania, Polonoa, Slovacia, Ungaria si Cehia

  • Vladimir Putin a anuntat ca Rusia ar putea fi nevoita sa reduca productia de petrol din cauza dificultatilor intampinate in transportul acestuia pe teritoriul Belarusului.

  • UE a subliniat necesitatea diversificarii surselor de energie, pentru a nu depinde de un singur furnizar

  • Cancelarul german, Angela Merkel, considera ca un nou acord Rusia-UE va oferi mai multa siguranta statelor din blocul comunitar, in problema energetica

    Liderul de la Kremlin,Vladimir Putin, a declarat, marti, in urma consultarii cu membrii guvernului ca Rusia ar putea fi nevoita sa reduca productia de petrol din cauza dificultatilor intampinate in transportul acestuia pe teritoriul Belarusului, transmite Reuters.

    Potrivit AFP, presedintele rus Vladimir Putin a cerut, marti, guvernului sau sa faca "totul pentru a garanta interesele consumatorilor occidentali" in criza dintre Minsk si Moscova privitoare la petrolul rus.

    De asemenea, Putin a adaugat ca Guvernul trebuie sa continue negocierile cu autoritatile belaruse, pentru reluarea transportului petrolului catre Europa si protejarea intereselor consumatorilor occidentali de petrol rusesc.

    Ministrul Economiei de la Budapesta, Janos Koka, a declarat ca, in pofida acestei probleme, nu se va inregistra nici o criza de petrol. Oficialul maghiar a precizat ca, in cazul in care livrarile cu petrol sunt sistate si in urmatoarele 24 de ore, va autoriza utilizarea rezervelor strategice.

    Si Slovacia a anuntat luni seara ca nu mai primeste petrol din Rusia. Purtatorul de cuvant al Ministerului slovac al Economiei, Brano Zvara, a declarat pentru AFP ca livrarile de petrol rus prin conducta Drujba au fost intrerupte.

    Slovacia este dependenta de petrolul rusesc, si in prezent conteaza pe rezervele sale - suficiente timp de 73 zile, insa Zvara a anuntat ca deocamdata nu intentioneaza sa le utilizeze.

    Polonia, Germania si Cehia au anuntat, la randul lor, ca nu mai primesc total sau partial petrol din Rusia.

    UE trebuie sa-si reduca dependenta energetica

    Criza energetica demonstreaza ca europenii trebuie sa-si reduca dependenta energetica si sa aiba mai multe surse de aprovizionare, a declarat, marti, un responsabil al Comisiei Europene, relateaza AFP.

    "Este o dovada in plus ca avem nevoie de o politica privitoare la securitatea aprovizionarii noastre, care sa diversifice caile de aprovizionare si statele producatoare si care sa reduca dependenta noastra in ceea ce priveste exporturile", a explicat el.

    Comisia trebuie sa prezinte miercuri mai multe masuri pentru dezvoltarea surselor alternative de energie si sa relanseze indirect dezbaterea asupra domeniului nuclear, pentru reducerea dependentei energetice a UE.

    Germania insista asupra unui acor de parteneriat cu Rusia

    Necesitatea ajungerii la un acord de parteneriat UE-Rusia s-a evidentiat din nou in aceasta saptamana, odata cu intreruperea livrarilor de petrol rusesc destinate Poloniei si Germaniei, in urma conflictului energetic dintre Moscova si Minsk.

    Conform agentiei France Presse, Angela Merkel se va deplasa la Moscova la 21 ianuarie, pentru convorbiri cu presedintele rus Vladimir Putin, in incercarea de a face sa avanseze negocierile privind un viitor acord de parteneriat UE-Rusia, pe tema energetica.

    “Avem pe agenda noastra negocierea unui tratat UE-Rusia. Negocierea este purtata de Comisia Europeana, dar presedintia Uniunii are, bineinteles, un rol important de jucat”, a subliniat Angela Merkel intr-un interviu difuzar, marti, deteleviziune ARD.

    Cancelarul german si-a exprimat speranta ca negocierile cu Rusia se vor finaliza pozitiv, iar tratatul sa ofere mai multa siguranta statelor din blocul comunitar, in problema exporturilor de petrol si gaze naturale.

    “Trebuie economisita energia, trebuie sa ne indreptam spre energii refolosibile si trebuie totodata sa reflectam asupra energiei nucleare”, a declarat Merkel, prezizand ca “pentru europeni, energia reprezinta ceea ce erau anterior carbunele si otelul".


    Disputa dintre Rusia si Belarus a inceput atunci cand Moscova a crescut pretul gazului de la 47 de dolari la 100 de dolari pe metru cub, incepand cu 1 ianuarie 2007, si a ridicat pretul exporturilor de petrol catre Minsk la 180 de dolari pe tona.

    Belarusul a raspuns prin fixarea unei taxe de 45 de dolari pe tona de petrol care tranziteaza tara, ridicand costurile cu circa zece procente. Anual, circa 70 de milioane de tone de petrol tranziteaza Belarusul prin conducta Drujba.