Cetatenii cu drept de vot din Bulgaria sunt asteptati, astazi, la urne pentru alegerea primilor europarlamenari, dupa aderarea acestei tari la Uniunea Europeana, la 1 ianuarie 2007. Pentru cele 18 mandate de europarlamentar participa peste 200 de candidati - reprezentanti ai 14 partide politice, noteaza France Presse.

Sectiile de votare raman deschise pana la 19.00, iar primele estimari sunt asteptate in jurul orei 20.00. Potrivit sondajelor, rata de participare la vot nu va depasi 37 la suta.

Favoriti in sondaje, cu sanse de a trimite cinci-sase deputati la Strasbourg sunt Partidul Socialist si partidul centrist Gerb (Stema), transmite corespondentul Radio Romania la Sofia. Pe locul trei se afla Partidul Etnicilor Turci si al Musulmanilor, urmeaza apoi ultranationalistii din partidul Atak, Miscarea Nationala Simeon al II-lea si Partidul Democrat pentru o Bulgarie Puternica.

Sunt posibile surprize, in functie de participarea la vot. In ciuda interdictiei, in timpul votului vor fi anuntate rezultatele sondajelor efectuate la iesirea de la urne, sub forma unor clasamente de filme sau titluri de carti.