Ministrii telecomunicatiilor din tarile Uniunii Europene au aprobat joi la Luxemburg reglementarile privind reducerea tarifelor de roaming, potrivit Reuters. Reglementarile prevad reducerea tarifelor la un sfert sau o cincime din preturile actuale si vor intra in vigoare la sfarsitul acestei luni.

“Este o zi buna pentru consumatorii din Europa (...) avand in vedere ca vor putea telefona mai ieftin pe perioada vacantelor”, a declarat Michael Glos, ministrul german al telecomunicatiilor.

Potrivit reglementarilor adoptate joi, plafonul maxim al apelurilor date ar urma sa fie de 49 de eurocenti, iar al celor primite de 24 in primul an, urmand sa scada progresiv la 46, respectiv 22 de eurocenti in cel de-al doilea an si la 43, respectiv 19 in cel de-al treilea an.

Comisia Europeana va urmari tarifele de practicate de operatorii de telefonie mobila pentru trimiterea in strainatate de mesaje scrise si date, a avertizat Viviane Reding, comisarul european pentru telecomunicatii.

“Operatorii trebuie sa stie acest lucru, sa fie foarte atenti la aceste semnale si sa scada preturile la un nivel normal pentru a evita introducerea altor reglementari”, a declarat Viviane Reding.

Operatorii de telefonie mobila s-au opus reglementarii preturilor, fiind de parerea ca aceasta masura va afecta atat investitiile in retele cat si concurenta in domeniu.

Reglementarile adoptate joi la reuniunea de la Luxemburg a Consiliului pentru Transporturi, Telecomunicatii si Energie vor intra in vigoare dupa publicarea in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.