Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) va acorda Companiei Nationale Posta Romana un imprumut in valoare de 50 milioane de euro pentru finantarea constructiei in Bucuresti a unui centru automatizat pentru sortarea trimiterilor postale si modernizarea centrului de sortare existent la Cluj.

Proiectul are o valoare totala de 60 de milioane de euro, iar Compania Nationala Posta Romana va contribui cu 10 milioane de euro din surse proprii.

Pana la 20 milioane de euro din acest imprumut va fi sindicalizat cu banci comerciale.

Imprumutul a fost contractat pe o durata de opt ani si are perioada de gratie de doi ani. Dobanda va fi calculata conform EURIBOR la sase luni (dobanda medie la euro pe piata interbancara), plus 1,85%.

"Acesta nu este doar primul proiect in sectorul postal pentru BERD, ci si proiectul cu cea mai mare amploare pentru Posta Romana de cand a fost infiintata in urma cu mai bine de 150 de ani. Este pentru prima data cand compania a contractat un imprumut comercial pe termen lung", a declarat Michelle Senecal de Fonseca, director al sectorului de Telecomunicatii, Informatica si Media al BERD.

Compania, aflata in proprietatea statului roman, a fost infiintata, in forma sa actuala, in 1991, cand in Romania, activitatile de posta si telecomunicatii au fost separate. Astazi, Compania Nationala Posta Romana S.A., prelucreaza zilnic 2,2 milioane scrisori si peste 50.000 colete, dispunand de o retea care depaseste 7.100 puncte de lucru.

Pana la finele anului 2008, Posta Romana are exclusivitate pentru distribuirea trimiterilor postale cu o greutate maxima de 50 de grame. In paralel, compania are obligatia de a deservi toate destinatiile din tara la acelasi nivel al pretului si calitatii.

In cazul altor servicii, cum ar fi cele de pe segmentul de curierat rapid, Posta Romana se confrunta deja cu concurenta operatorilor privati.

BERD este cel mai mare investitor in Romania, avand angajamente ce depasesc 3,5 miliarde de euro in peste 190 proiecte. Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, detinuta de 61 state si doua institutii inter-guvernamentale, are obiectivul de a sprijini tranzitia de la economia centralizata la economia de piata a tarilor din Europa Centrala pana in Asia Centrala.