Senatul american a respins, vineri, proiectul de lege propus de presedintelui George W. Bush pentru legalizarea situatiei celor 12 milioane de imigranti care locuiesc ilegal pe teritoriul american. Votul negativ al senatorilor incheie dezbaterea pe aceasta tema si stopeaza procesul de legiferare al proiectului, relateaza Reuters.

Proiectul, care ar fi acordat posibilitatea obtinerii de cetatenie americana pentru milioane de imigranti, nu a obtinut cele 60 de voturi necesare pentru un vot final in Senat.

Sustinatorii proiectului de lege s-au declarat dezamagiti si au precizat ca este putin probabil ca Legislativul american sa abordeze reforma din domeniul imigratiei inainte de alegerile prezidentiale din noimebrie 2008.

Legea, “amnistie” pentru cei 12 milioane de imigranti care se afla ilegal in SUA, era considerata un compromis intre linia anti-imigratie a republicanilor si atitudinea mai permisiva a democratilor, in prag de campanie electorala de anul viitor.

Congresmani repiblicani nu au incredere ca administratia Bush va fi capabila sa opreasca afluxul de imigranti dupa acordarea dreptului la munca pentru cei deja intrati in SUA.

In timp ce legea imigrantilor ilegali este privita ca foarte necesara de catre patronii ale caror afaceri depind de forta de munca ieftina, majoritatea republicanilor vad drept incompatibila cu valorile Americii recompensarea unei ilegalitati.

In opinia presedintelui Bush, e imposibil sa fie tinuti in afara legii milioane de oameni care muncesc, traiesc in mod pasnic, iar unii chiar platesc taxe in America. Legea nu va garanta obtinerea cetateniei, dar ii va da oricui dreptul sa o ceara, desi a intrat in mod fraudulos in SUA.

Legea dorita de Casa Alba va acorda dreptul de munca oricarui imigrant care isi semnaleaza prezenta, de bunavoie, in fata autoritatilor. Dar, acordarea dreptului de rezidenta permanenta in SUA si posibilitatea de a depune dosarul pentru cetatenie ar putea fi conditionate de intoarcerea imigrantului ilegal in tara de origine.

Majoritatea imigrantilor ilegali provin din America Latina si lucreaza in agricultura, constructii si in domeniul serviciilor.

In cazul in care proiectul nu este adoptat curand, dezbaterea asupra imigratiei va fi trecuta in plan secund, datorita debutului campaniei pentru alegerile prezidentiale din 2008.