Federatia sindicala Sanitas a obtinut, in urma negocierilor de luni cu reprezentantii Ministerului Sanatatii si cei ai Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, o crestere salariala de 12%, incepand din 2008, pentru angajatii din sistemul sanitar, fata de 30%, cat solicitase initial, precum si promisiunea de sporire a veniturilor cadrelor medicale prin dublarea primei de stabilitate si acordarea unui spor de preventie, anunta NewsIn.

Potrivit legii, personalul din unitatile sanitare beneficiaza, o data pe an, in cursul trimestrului al IV-lea, de o prima de stabilitate egala cu salariul de baza minim corespunzator functiei, gradului sau treptei profesionale din luna anterioara in care se face plata primei de stabilitate.

Aceste beneficii au fost stabilite printr-o hotarare de Guvern aprobata in luna iunie a acestui an. Masura a vizat imbunatatirea situatiei financiare a personalului din sectorul sanitar si o eventuala diminuare a exodului de personal specializat in strainatate.

De asemenea, Sanitas a obtinut si promisiunea unui spor de preventie in valoare de 15% din salariul de baza.

Inaintea negocierilor de luni, Sanitas a amenintat chiar cu declansarea grevei de avertisment, urmate de o greva generala, deoarece bugetul pe anul 2008 prevede o crestere salariala de doar 8% pentru personalul medical fata de anul 2007, desi sanitarii au cerut 30%.

In anul 2007, personalul sanitar a beneficiat de majorarea cu 22% a salariilor, in trei transe.

Negocierile dintre Sanitas si minister vor continua, urmatoarea runda fiind programata pentru data de 27 noiembrie.