Profitabilitatea bancilor comerciale din Romania a scazut usor in primele trei trimestre ale acestui an, comparativ cu perioada similara a anului trecut, pe fondul investitiilor facute pentru expansiune si reducerii marjelor de dobanda, a declarat, miercuri, Florin Georgescu, prim viceguvernatorul bancii centrale, citat de NewsIn.

In ciuda indicatorilor de profitabilitate in scadere, profitul net acumulat in sistemul bancar romanesc, dupa primele noua luni din acest an, este in usoara crestere.

"Bancile se extind, fac angajari, din acest motiv profitabilitatea lor a scazut. Numarul angajatilor din sistemul bancar a urcat de la 56.799 persoane la sfarsitul lunii septembrie din 2006 la 63.487 dupa primele noua luni din 2007", a precizat Florin Georgescu, in cadrul unui seminar pe teme bancare.

Cu toate ca indicatorii de profitabilitate au scazut, in termeni nominali, profitul net acumulat in sistemul bancar romanesc in primele noua luni ale acestui an a depasit 1,888 miliarde euro, usor peste rezultatul de 1,743 miliarde euro, obtinut in aceeasi perioada a anului trecut.

Oficialul Bancii Nationale a mai explicat ca deteriorarea profitabilitatii bancilor a dus la retrogradarea multor banci la categoria a II-a din cele cinci categorii de ratinguri. Ponderea institutiilor de credit aflate la a II-a categorie a urcat la 64,5% in septembrie 2007 de la 51,6% la sfarsitul aceleiasi luni a anului trecut.

La sfarsitul lunii septembrie a acestui an, pe piata bancara din Romania activau 41 de banci, fata de 38 la sfarsitul lui septembrie 2006. Potrivit NewsIn, in aceasta perioada au fost autorizate Bank of Cyprus (decembrie 2006), Millennium Bank, lansata in trimestrul al treilea din 2007 si sucursalele bancilor La Caixa, si Fortis Bank.

Pe de alta parte, din calcule a iesit banca HVB Tiriac, de fondul fuziunii prin absorbtie cu Unicredit Romania.