Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale, atentioneaza inca o data asupra necesitatii ca politica monetara a institutiei pe care o conduce, sa fie ajutata de politicile de venituri si fiscale ale Guvernului.

„Este imposibil sa coexiste pe termen indelungat o rata a inflatiei cu o singura cifra, cu o situatie in care cresterile salariale inregistreaza niveluri situate pe palierul de doua cifre”, a spus acesta intr-un interviu acordat agentiei de presa Market News Internetional (MNI).

Isarescu a cerut recent Executivului “sa nu mai traga de economie”, referindu-se la majorarile salariale si de pensii.

Rata anuala a inflatiei, care a ajuns in luna octombrie la 6,8%, cu doua puncte procentuale peste nivelul anticipat de banca centrala cu numai o luna inainte, reflecta, spune Isarescu, “efectele multiple ale secetei grave care a afectat Romania in aceasta vara, majorarea preturilor materiilor prime pe pietele internationale, diminuarea de ansamblu a influentei dezinflationiste a

importurilor si deprecierea leului, ca urmare a turbulentelor inregistrate pe pietele externe”. Pentru decembrie guvernatorul crede ca exista „probabilitatea ridicata” ca indicele preturilor de consum sa se mentina peste nivelul de 5% si in luna decembrie, desi este probabil sa nu depaseasca 6%.

Inflatia - sub control si nu prea

Despre cat de grava este situatia inflatiei, Mugur Isarescu incearca sa mentina o atitudine prudenta ca si politica institutiei pe care o conduce. Declaratiile sale, desi optimiste, lasa loc de indoiala.

In pofida unor declaratii de genul “situatia se afla sub control si ne asteptam ca aceasta crestere sa se incheie pana in primavara anului 2008, iar curba evolutiei IPC sa reintre in intervalul anuntat”, tot el revine si spune ca „mentinerea inflatiei la un nivel scazut este conditionata de o serie de factori”.

Sau: „este imposibil sa coexiste pe termen indelungat o rata a inflatiei cu o singura cifra, cu o situatie in care cresterile salariale inregistreaza niveluri situate pe palierul de doua cifre”.

Potrivit NewsIn, de la inceputul acestui an, ritmul de crestere a salariilor a depasit in mod constant nivelul de 20%, iar guvernatorul BNR a atras in mod repetat atentia ca acest nivel se situeaza mult peste ritmul de crestere a productivitatii muncii, de doar 10-11%, ceea ce pune presiune pe preturile de consum.

Nu este pentru prima oara cand Isarescu atentioneaza Guvernul, ca BNR este lasata singura in lupta cu inflatia. Astfel, la inceputul lunii noiembrie a acestui an, acesta declara “nu mai trageti atat de economia asta”, referindu-se la presiunile pentru majorari salariale sau de cresteri de pensii, in acelasi timp cu pretentia ca preturile sa nu creasca.

“Nu mai poti sa ai atatea pretentii: si pensii majorate, si salarii majorate, si ajutoare sociale, si reduceri de fiscalitate in sprijinul oamenilor de afaceri. Odata si odata trebuie facuta o lista si vazute care sunt prioritatile”, mai spunea atunci guvernatorul BNR.

Pesimism fata de o buna colaborare intre politicile de venituri, fiscale si monetare

Mai mult, intrebat in privinta unei tendinte de inasprire a politicii monetare, raspunsul guvernatorului aduce din nou in atentie necesitatea ca politica monetara a Bancii Nationale sa fie ajutata de politicile fiscale si de venituri.

„Mixul optim presupune coroborarea unor politici de venituri si fiscale ferme cu o politica monetara restrictiva, dar nu extrem de restrictiva, pentru a nu genera din nou o apreciere nesustenabila a monedei nationale”, a declarat Isarescu.

Guvernatorul a mai adaugat ca „tinand seama de migratia fortei de munca, apreciem ca acest mix optim este greu de atins”, deoarece presiunile in sensul majorarii castigurilor salariale se vor mentine „pentru o perioada” la un nivel ridicat.

Ritmul expansiunii economice nu va incetini semnificativ

In ceea ce priveste cresterea economica, Isarescu sustine ca este de posibil ca in urmatoarea perioada sa asistam la o reducere cu 1-2% a ritmului de crestere economica.

„In perioada urmatoare, ritmul de crestere economica ar putea inregistra o decelerare de 1-2 puncte procentuale, dar aceasta temperare prezinta avantajul de a contribui la evitarea supraincalzirii economiei”, spune Mugur Isarescu.

Guvernatorul considera ca incetinirea ritmului expansiunii economice nu va fi insa semnificativ, avand in vedere prezenta tuturor elementelor necesare, inclusiv a investitiilor in toate sectoarele economice.

Cresterea economica a incetinit in acest an, fiind asteptat un avans de cel mult 6% pentru acest an, in conditiile in care, anul trecut, Romania a avut o crestere economica de 7,7%.