Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) apreciaza ca mediul de afaceri din Romania s-a imbunatatit in urma progresului reformelor, insa procesul de tranzitie nu s-a incheiat, informeaza Mediafax. O delegatie a actionarilor institutiei financiare, formata din noua membri ai Consiliului de Administratie, a sosit la inceputul acestei saptamani in Romania, intr-o vizita de informare.

Reprezentantii BERD au avut intalniri cu ministrul Finantelor Publice, Mihai Tanasescu, ministrul Economiei si Comertului, Dan Ioan Popescu, si presedintele Ion Iliescu. "Ne intoarcem la Londra cu un mesaj clar si pozitiv. Romania a facut progrese in ultimii ani, iar hotararea de a continua reformele este evidenta.

Ne dam insa seama cu totii ca acesta nu este capatul drumului si mai sunt obstacole de depasit si reforme de facut pana cand Romania poate spune ca a terminat procesul de tranzitie", a declarat, ieri, la Bucuresti, Jean Louis Six, director in cadrul BERD, citat de Mediafax.

El a afirmat ca eforturile Guvernului sunt vizibile in ceea ce priveste imbunatatirea mediului de afaceri, reforma administratiei publice si a justitiei. Reformele trebuie insa continuate si in alte domenii, cum ar fi dezvoltarea sistemului bancar si restructurarea sectorului energetic.

Directorul BERD pentru Romania, Hildegard Gacek, a spus ca institutia intentioneaza sa depaseasca, in acest an, valoarea proiectelor finantate in Romania in 2003, respectiv 385 de milioane de euro. Printre domeniile vizate se numara sectorul bancar, utilitatile urbane, sectorul energetic, precum si investitiile corporatiste.

Valoarea totala a sumelor investite de BERD in Romania pana in luna mai 2004 se ridica la 2,34 miliarde de euro.