Cazul Erbasu, sinucidere sau crima? Este o intrebare la care in acest moment nici anchetatorii nu au un raspuns cert. Zvonuri din cele mai ciudate circula prin diferitele medii ale vietii socio-economico-politice.

Variante precum sinuciderea pe motive de probleme de ordin financiar ori pe motive de clacare in fata umilintelor la care ar fi fost supus de mafie par sa cada tot mai mult in derizoriu, teoria crimei capatand din ce in ce mai mult teren. Versiunea crimei are la baza mai multe speculatii, cum ar fi relatii cu camatari nemultumiti ori, de ultima ora, asa-zise relatii cu rusii.

Zvonurile au trecut in ultimele zile de la asa-zisele relatii tensionate cu primarul Traian Basescu la posibilitatea ca Mihail Erbasu sa fi fost victima pentru ca nu ar fi contribuit la campania electorala a partidului de guvernamant. Unul dintre sustinatorii vehementi ai teoriei "crimei perfecte" este avocatul Paula Iacob, prietena a familiei Erbasu.

Intr-un interviu acordat ieri ziarului nostru, Paula Iacob ne-a declarat ca domnia sa nu crede in varianta emisa de autoritati "cu oarecare graba", respectiv cea a sinuciderii. "Sigur, cand vezi un om cazut in piscina, cu sange mult curs in jurul lui, te gandesti la sinucidere. Dar, daca l-ai fi cunoscut pe Mihail Erbasu, atunci stii ca acesta este ultimul om care ar recurge la acest gest.

Oricum, luand in calcul varianta sinuciderii, cand el e mort in piscina in afara casei, cum explica autoritatile stropii de sange din subsolul vilei, din lift si de pe peretii dintre etaje? De ce un om atat de ordonat a stabilit o intalnire la birou pentru ora 7 a diminetii de luni pentru a participa la o sedinta, cand ar fi avut de gand sa se sinucida? De ce s-a imbracat cu atata grija ca si cum

ar fi urmat sa plece la birou, avea pana si maieul pus pe el pentru a-i tine de cald, pentru ca dimineata este mai racoare? De ce un om care avea de gand sa se sinucida ar mai fi dat un telefon de felicitare primarului Ontanu? La ce-i trebuia pe cealalta lume o relatie cu primarul Ontanu? Daca mai punem la socoteala si faptul ca, in urma cu cateva luni, casa i-a fost sparta...

Parerea mea este ca, daca e crima, totul a fost facut perfect, de un om inteligent. Daca credeti in existenta mafiei in Romania, atunci stiti ca mafia actioneaza inteligent". Avocatul Paula Iacob a ridicat mari semne de intrebare si cu privire la alegerea metodei de "sinucidere", aratand ca Mihail Erbasu nu suporta durerea fizica.

"Este cel putin ciudat cum a ales cea mai cumplita moarte din punctul de vedere al durerii fizice". Avocatul vorbeste si de pozitia ciudata in care a fost gasit Erbasu. "Asa cum sunt urmele mainilor sale pe balustrada balconului, el trebuia sa cada pe spate. Numai ca a fost gasit pe fata. Din ce am auzit eu si din ce au spus medicii legisti, este ciudat si faptul ca dl.

Popa, seful Politiei judetene, a mers de la inceput pe ideea sinuciderii, legandu-se de asa-numita tentativa de sinucidere din subsolul vilei". Precizam ca intr-o incapere din subsolul vilei au fost descoperite urme ale unei asa-zise incercari de spanzurare cu ajutorul unui cordon de halat, care s-ar fi rupt sub greutatea lui Mihail Erbasu.

"Daca el a dorit sa se sinucida prin spanzurare, cum va imaginati ca, avand in vedere capacitatile lui de inginer constructor, nu si-ar fi dat seama ca acel cordon nu ar fi suportat cele 120 de kilograme ale corpului sau? Or, este foarte important faptul ca, desi se vorbeste despre aceasta tentativa, certificatul constatator al decesului nu indica nici o leziune, nici o urma de streang la gat.

Mai mult, cordonul nu arata a fi fost rupt, ci mai degraba taiat si era acolo chiar si un cutit cu care putea fi taiat", a subliniat Paula Iacob.

Totodata, avocatul a facut referiri si la scrisoarea de adio lasata de Mihail Erbasu familiei sale, aratand ca este ciudat faptul ca, chiar de la inceputul scrisorii, omul de afaceri a tinut sa sublinieze ideea ca hotararea sinuciderii este a lui si numai a lui.

"El a spus ca este dorinta lui expresa, dorinta lui si numai a lui, ca si cum ar baga direct in gura anchetatorilor faptul ca el s-a omorat si nu l-ar fi omorat altcineva".

Potrivit anchetatorilor, membrii familiei Erbasu urmeaza sa fie audiati pentru reconstituirea intregului continut al scrisorii de adio, situatie fata de care Paula Iacob a aratat ca ii va asista pe acestia ca avocat daca dansii i-o vor cere.

Deocamdata, anchetatorii din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie nu s-au pronuntat inca cu certitudine pentru vreuna din cele doua variante: sinuciderea si crima. Surse judiciare au declarat pentru Adevarul ca ieri au fost descoperiti mai multi martori oculari care ar putea sa aduca noi elemente despre acest caz.

Totodata, Ministerul Public a cerut Autoritatii Nationale de Control sa verifice toate firmele familiei Erbasu si intreaga lor activitate. Procurorul general Ilie Botos - chestionat cu privire la declaratia Paulei Iacob - a aratat ca acestea pot fi afirmatii de natura emotionala. "Nu avem toate elementele necesare pentru a ne pronunta pentru vreuna din cele doua variante.

Este mult prea devreme sa punem un verdict", a spus Ilie Botos.