Autoritatile europene urmeaza exemplul omologilor americani si se mobilizeaza pentru a elimina pe cat posibil fraudele corporatiste, insa eforturile lor au intampinat cateva obstacole, relateaza AFP.

De la Moulinex si Vivendi (in Franta) pana la Mannesmann (in Germania) si Parmalat (in Italia), autoritatile europene sustin ca increderea publica in economie, in general, este imposibila in lipsa masurilor legale luate ca urmare a suspiciunilor privind comportamentul financiar “necorespunzator” al companiilor.

Campania demarata in Europa se aseamana cu cea derulata in Statele Unite, care a avut ca rezultat actiuni legale de amploare impotriva unor companii de renume cum ar fi Enron, Tyco sau WorldCom.

Fraudele corporatiste pot lua mai multe forme cum ar fi furnizarea de informatii financiare false catre piata (ceea ce erodeaza increderea investitorilor) si ascunderea unor tranzactii financiare indoielnice derulate prin diverse tari considerate “paradis fiscal”.

Specialistii in legislatie sustin ca anchetatorii europeni au fost “incomodati” de lipsa de cooperare din partea autoritatilor locale si de prevederile legale permisive din tarile cu renume de “paradis fiscal”.

In Franta, anchetele derulate in cazul activitatilor companiilor Altran Technologies, Vivendi Universal si Moulinex au inregistrat, recent, progrese semnificative. Fostul director financiar al companiei Altran a fost anchetat si arestat pentru “furnizarea de informatii false si inselatoare”.

El este, de asemenea, achetat si pentru frauda in legatura cu masluirea documentelor financiare ce ar fi putut “umfla” rezultatele companiei. Saptamana trecuta, Jean-Marie Messier, fostul director al companiei Vivendi Universal, a fost, de asemenea, arestat si anchetat pentru furnizarea de informatii false. Messier a fost la un pas de a fi acuzat oficial.

Magistratii banuiesc ca, incepand din 2001, acesta ar fi incercat sa ascunda dificultatile financiare cu care se confrunta compania. Messier este suspectat, de asemenea, ca ar fi manipulat pretul actiunilor Vivendi tranzactionate la bursa.

Intr-o alta ancheta din Franta, Alain Grimm-Hecker, fostul director de marketing al grupului Moulinex, a fost retinut (tot saptamana trecuta) si risca sa fie anchetat oficial.

Autoritatile incearca sa afle daca suspendarea platilor din partea grupului a intervenit inainte de declararea falimentului din septembrie 2001 si daca dificultatile financiare au fost ascunse la momentul fuziunii cu compania Brandt.

Mai departe de Franta, in Marea Britanie, grupul olandezo-britanic Shell a admis ca a declarat rezerve de gaz si petrol mai mari cu 20 la suta decat erau in realitate. Grupul petrolier este anchetat atat in Statele Unite, cat si in Marea Britanie.

Mediul de afaceri german “tanjeste” dupa modelul bonusurilor imense din SUA

In Germania a inceput deja (in ianuarie) procesul celor sase directori acuzati de aprobarea de bonusuri in valoare de 57 de milioane de euro pentru membrii consiliului de conducere la momentul preluarii grupului Mannesmann de catre gigantul britanic de telefonie mobila Vodafone (in 2000).

Acuzarea sustine ca valoarea platilor nu a fost in interesul companiei germane si nici al actionarilor, deci ilegale, potrivit legislatiei germane.

Apararea sustine, pe de alta parte, ca astfel de plati sunt “obisnuite” in alte tari cum ar fi Statele Unite si ca sanctionarea directorilor ar descuraja, pe viitor, eventualele decizii majore (“acte de curaj”) din partea companiilor germane. Verdictul final este asteptat luna viitoare.

Italia… campioana Europei

Cel mai mare scandal corporatist, de pana acum, a avut loc in Italia si a fost declansat de insolvabilitatea grupului Parmalat, din decembrie anul trecut. Compania a lasat in urma datorii de peste 14 miliarde de euro si a fost anchetata pentru frauda. Procurorii italieni au solicitat mai apoi (in mai) acuzarea oficiala a 29 de directori si trei institutii financiare.

Acuzarea a solicitat ca cei 29 de directori (printre care fondatorul Calisto Tanzi), Bank of America si societatile de audit Deloitte Touche si Italaudit sa fie supusi mai multor capete de acuzare.