Creditele acordate populatiei pentru achizitionarea de imobile totalizau, la sfarsitul lunii mai a.c., circa 24.601 miliarde de lei, cu circa 4.500 miliarde de lei mai mult decat la finele lui ianuarie 2004, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei. Totalul creditelor ipotecare si imobiliare a crescut cu 1.248 miliarde lei in luna mai, comparativ cu suma inregistrata la finele lunii aprilie.

Cresterea a fost inregistrata numai la creditele contractate in valuta, in timp ce totalul imprumuturilor in moneda nationala a inregistrat o scadere pe acest segment. In luna mai, totalul acestora era de 3.680 miliarde lei, comparativ cu 3.780 miliarde in ianuarie a.c.

Romanii vor case mai mari

La finantarile acordate de institutiile bancare nu apeleaza numai persoanele care nu detin inca un imobil, ci si cei care doresc o locuinta mai spatioasa. "Multi dintre cei care stau intr-un apartament doresc sa se mute la casa, iar cei care au deja casa doresc sa stea intr-o vila.

Totodata, veniturile populatiei sunt in crestere, deoarece multe persoane mai au si alte surse de venit decat cea principala", afirma presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Gratian Ghetea.

In pofida expansiunii inregistrate de creditul neguvernamental in 2003, nu au fost satisfacute toate cererile de pe aceasta piata. Cu toate acestea, cererea de credite pentru achizitionarea de locuinte este mai mica decat cea inregistrata anul trecut, deoarece piata a scazut in urma intrarii in vigoare a normelor BNR privind creditarea populatiei, afirma Ghetea.

O alta cauza a diminuarii numarului de credite cu aceasta destinatie este "graba cu care oamenii au contractat credite in luna decembrie".

"Portitele" lasate de BNR au functionat

Dupa ce au intrat in vigoare normele BNR pentru temperarea cresterii creditului neguvernamental, bancile au cautat tot felul de "portite" pentru a ocoli aceste reglementari. Astfel, asigurarea a inlocuit girantul, dar au crescut si costurile suportate de client. Totodata, mai multe institutii bancare au marit perioada de rambursare a creditelor de la 15 ani pana la 20 sau chiar 25 de ani.

Extinderea perioadei de rambursare a imprumuturilor a marit insa riscurile de nerambursare si a redus accesibilitatea persoanelor cu varste de peste 50 de ani. O alta metoda utilizata de acestea a fost o "relaxare" a conditiilor impuse de acestea conditiilor de eligibilitate.

Astfel, daca anul trecut, solicitantii de credite trebuiau sa aiba o vechime de cel putin sase luni de zile la locul de munca actual, in prezent, unele banci accepta ca aceasta sa fie de numai trei luni.

Unele dintre institutiile bancare au inregistrat majorari spectaculoase ale imprumuturilor acordate pe acest segment. Volumul creditelor acordate de Volksbank pentru achizitionarea de locuinta s-a dublat in acest an fata de luna decembrie 2003, ne-a declarat directorul diviziei de retail a institutiei bancare, Roxana Bolocan.

Aceasta banca a marit la 25 de ani perioada de rambursare a imprumuturilor pentru cumpararea de imobile de la inceputul lunii martie a acestui an.