Ministerul Finantelor va emite titluri de stat de 190 de milioane euro ca sa acopere datoriile neincasate de furnizorii de energie si gaze scosi la privatizare

Statul se va imprumuta cu aproape 8.000 de miliarde lei (89 milioane de euro) ca sa-i sprijine pe furnizorii de utilitati in prag de privatizare sa-si achite datoriile.

Ministerul Finantelor urmeaza sa emita titluri de stat pe care intentioneaza sa le vinda, dar nu a stabilit deocamdata cind va incepe, cui le va vinde (populatiei sau bancilor), cu ce dobinzi le va rasplati si cind le va rascumpara.

Acesti bani vor trebui insa recuperati si chiar daca Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului a preluat deja aceste datorii, adica facturi de energie si gaze neincasate pina acum, este greu de crezut ca va reusi sa adune suma totala pentru care se imprumuta plus dobinda.

In acest caz, e de presupus ca, la un moment dat, diferenta ar putea fi suportata de cetateanul de rind, prin taxe si impozite.

Societatile Electrica Banat si Dobrogea, dar si cele doua distributii de gaze naturale, Distrigaz Nord si Sud, vor primi de la stat contravaloarea a peste 7.760 de miliarde lei, cit sint facturile de energie si gaze neincasate.

Ca sa faca rost de bani, Ministerul Finantelor (MF) va emite titluri de stat in valoare egala cu datoriile, va incerca sa le vinda, platind pentru ele o dobinda, iar la scadenta va trebui sa-si ia inapoi hirtiile si sa dea banii.

Sumele imprumutate pe titluri vor ajunge in conturile fiecareia dintre cele patru societati, in functie de valoarea facturilor neincasate, iar acestea, la rindul lor, isi vor putea plati furnizorii si vor aparea la privatizare cu o situatie financiara imbunatatita.

Test pentru AVAS

Intre timp, in baza unei ordonante aprobate recent, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului trebuie sa recupereze banii pe facturile neincasate pentru ca banii sa ajunga inapoi la Ministerul Finantelor. Pe lista AVAS se afla deja 1.700 de datornici, majoritatea firme de stat.

Peste 7 milioane de euro, adica un sfert din banii pe care trebuie sa ii recupereze AVAS doar pentru Electrica Banat, provin de la numai doi restantieri: combinatul Gavazzi Steel Resita si regia de apa RAIL Hunedoara. Tot un combinat siderurgic, Siderca din Calarasi, este primul restantier si la Electrica Dobrogea. Gavazzi Steel este si principalul restantier la furnizorii de gaze naturale.

Cu putine exceptii, cei mai multi dintre datornicii preluati de AVAS sint de mult pe lista restantierilor Electrica sau Distrigaz. Furnizorii au incercat pina acum, dar de cele mai multe ori fara succes, sa-si recupereze banii.

Va reusi Autoritatea de Valorificare sa recupereze integral contravaloarea facturilor neplatite, in conditiile in care lista preluata de AVAS este formata in special din restantieri cronici? “Pentru fiecare debitor, AVAS face o analiza si stabileste metoda de recuperare potrivita”, explica Mircea Ursache, presedintele institutiei.

Pentru cei despre care crede ca mai au o sansa, AVAS poate acorda pasuiri la plata datoriilor. “Pentru ceilalti, vom pune sechestru asigurator pe bunuri, vom face evaluarea lor si apoi le vom scoate la licitatie. In cazul in care sumele obtinute din vinzare nu acopera toata datoria, ne vom indrepta impotriva administratorilor societatii. Ii vom da in judecata”, promite Mircea Ursache.

Presedintele AVAS spune ca nu are un termen-limita pentru recuperarea acestor restante, insa ele trebuie rezolvate pina pe 31 decembrie 2008, cind s-a stabilit desfiintarea acestei autoritati.

Daca AVAS nu recupereaza integral cele opt mii de miliarde pentru care statul vrea sa se imprumute prin obligatiuni, diferenta ar putea fi acoperita prin taxe si impozite luate din buzunarele cetatenilor de rind.

Cosmetizare la privatizare

Recuperarea banilor de la datornici nu este doar un test prin care AVAS va dovedi cum poate contribui la reducerea asa-numitelor arierate din economie. Preluarea creantelor furnizorilor de utilitati are si un alt scop. “Preluarea acestor creante s-a facut in vederea privatizarii”, spune Ioan Stefanescu, directorul economic al Distrigaz Nord.

Societatile Electrica Banat si Dobrogea tocmai au semnat contractele de privatizare cu firma italiana ENEL, in timp ce Distrigaz Nord si Distrigaz Sud asteapta ofertele ferme ale investitorilor pina la jumatatea lunii iulie. Aceste creante trebuiau rezolvate intr-un fel, pentru a nu afecta pretul privatizarii.

Exista niste formule de calcul precise ale pretului, in cazul proceselor de privatizare, iar restantele pot influenta oferta financiara”, explica Silviu Lucian Boghiu, directorul general al Electrica.