Beneficiarul noii linii tehnologice este Tipografia Posta Romana, fosta Fabrica de Timbre.

“In ultimii ani, calitatea timbrelor romanesti nu era una foarte buna in comparatie cu marcile postale realizate in alte tari.

La inceputul anului 2002, am hotarat inceperea unui proces de retehnologizare a fostei Fabrici de Timbre, finalizat astazi prin inaugurarea acestei linii tehnologice, una din cele mai moderne din Romania si Europa Centrala”, a declarat, ieri, Dan Nica, ministrul comunicatiilor si tehnologiei informatiei.

“Avem rezultatele unui proces de modernizare si retehnologizare a fostei Fabrici de Timbre inceput in urma cu un an si jumatate, care va face posibila o revigorare a activitatii tipografiei, la 130 de ani de la inceputurile activitatii acesteia.

Linia inaugurata astazi este cea mai performanta din Europa Centrala si inlocuieste masini - dintre care cea mai recenta a fost achizitionata in urma cu 30 de ani, iar cea mai veche se apropia de varsta de 100 de ani”, a mai spus Nica.

Prin punerea in functiune a masinii Heidelberg este implementat un proces tehnologic complet asistat de calculator, scurtand timpul de executie al unei comenzi de la cateva zile la cateva ore. Instalatiile si utilajele de ultima generatie permit o reducere importanta a costurilor, de pana la trei ori, precum si mentinerea calitatii la acelasi nivel pentru toate produsele dintr-o serie.

De asemenea, se realizeaza reducerea cu 50 la suta a suprafetelor de productie destinate operatiilor pregatitoare (PREPRESS), creste viteza de imprimare de circa trei ori, se mareste numarul de culori imprimate simultan de la patru la sase culori, adaugand suplimentar si lacuirea tipariturilor in culori concomitent cu tiparirea propriu-zisa.

“Va fi astfel posibil ca Romania sa se prezinte cu timbre de cea mai buna calitate la Congresul Uniunii Postale Universale, pe care il va gazdui in aceasta toamna”, a adaugat ministrul Nica. De marcile postale legate de Congresul UPU, ca si de toate celelalte produse filatelice romanesti, se ocupa Romfilatelia.

La eveniment a participat si o delegatie franceza condusa de Louis Virgile, director cultural si comercial al Postei Franceze. Reprezentantii acesteia si-au exprimat intentia de a incheia un parteneriat intre Romfilatelia, Tipografia Postei Romane si grupul francez GPV in vederea crearii si producerii de materiale si ambalaje filatelice.

Viitoarele achizitii pentru completarea dotarilor atelierului de legatorie vor permite ca gama de tiparituri sa fie diversificata (reviste color, albume de arta, agende, calendare, carti), asigurand in acelasi timp mecanizarea multor operatii intalnite la realizarea registrelor si carnetelor cu imprimate securizate.

Efectul masurii se va regasi in cresterea de peste cinci ori a productivitatii muncii.

Tipografia Posta Romana si-a inceput activitatea in anul 1872, iar din 1995 functioneaza in subordinea CNPR.

Compania germana Heidelberg este unul dintre cei mai importanti producatori de echipamente utilizate in procesul de tiparire si imprimare.