Seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania, Jonathan Scheele, a precizat ca nu doreste sa comenteze afirmatiile ambasadorului Americii privind „influenta unor baroni si baronese“, dar considera ca Guest a avut un rol important in timpul mandatului sau in Romania, pentru ca a subliniat in discursurile sale publice importanta rezolvarii problemei coruptiei in Romania.

In plus, Scheele a reamintit punctul de vedere al comisarului european Günter Verheugen cu privire la coruptia din tara noastra. „Cred ca Günter Verheugen a fost foarte clar, acum doua saptamani, cand a vorbit despre importanta credibilitatii luptei anticoruptie.

Lupta anticoruptie nu inseamna doar stabilirea unor mecanisme, ci este nevoie de rezultate concrete“, a precizat seful Delegatiei CE. El a apreciat ca este nevoie de o perceptie clara in randul publicului ca nimeni nu este deasupra legii, iar, in acest moment, se poate spune ca o asemenea perceptie nu este generala in Romania.

Pe de alta parte, oficialul european a subliniat importanta delimitarii clare a proiectelor ISPA (prin care UE aloca fonduri pentru mediu si transporturi) de interesele politice. El a precizat ca aceste proiecte nu trebuie influentate de interesele politice, ci trebuie sa serveasca interesului cetateanului.

Un exemplu in acest sens, prezentat chiar de Scheele, il reprezinta un proiect foarte important pentru Bucuresti, finantat prin Programul ISPA, pentru epurarea apelor uzate din Glina, ce a fost temporizat foarte mult timp, din cauza neintelegerilor dintre primarul general si Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB).

„S-a cazut de acord asupra acestui proiect «urias» doar in ultima sedinta a CGMB inainte de alegerile locale“, a precizat Scheele. El a subliniat ca au existat dificultati, in principal din cauza intereselor politice, care au amanat depunerea proiectului, pentru a fi aprobat de Comisia Europeana.

Oficialul european a mai spus ca Romania trebuie sa foloseasca foarte bine timpul ramas pana la aderarea la UE si sa demonstreze ca are o buna capacitate de absorbtie a banilor comunitari. Scheele spune ca s-au depus eforturi pentru elaborarea unor proiecte majore, iar o abordare de tipul „tabula rasa“ a noilor administratii locale si judetene nu ar fi in beneficiul comunitatilor.

Scopul reformei administratiei publice in Romania este sa asigure, la toate nivelurile, functionari profesionisti, apolitici si stabili, a apreciat Scheele. „Inca nu s-a ajuns acolo, dar este important ca, o data cu modernizarea, administratia sa nu se mai bazeze pe interese politice, ci pe interesul cetateanului.

Acest lucru are implicatii si asupra credibilitatii Romaniei“, a aratat Scheele.