"Aceasta va fi ultima misiune a FMI care va vizita Romania in acest an", a declarat Mihai Tanasescu, ministrul Finantelor, referindu-se la discutiile pe care le poarta in aceste zile cu echipa de experti ai Fondului in vederea finalizarii, pana la sfarsitul acestei saptamani, a unui memorandum suplimentar pentru acordul incheiat luna trecuta cu institutia financiara internationala.

"Aceasta scrisoare suplimentara va fi discutata in board-ul FMI in toamna. Apoi, la inceputul anului 2005, o noua echipa de experti va reveni la Bucuresti pentru a discuta cu noul Guvern", a precizat Tanasescu. Printre subiectele care vor fi incluse in scrisoarea de intentie se numara datele privind bugetul de stat de anul viitor si modificarea Codului Fiscal.

Ministrul Finantelor a declarat ca deficitul bugetar de anul viitor va fi redus sub nivelul din acest an, de 2,1 la suta din PIB, fara sa precizeze insa care va fi acest nivel.

Acordul cu Fondul prevede ca principale obiective macroeconomice reducerea inflatiei la 8-9 la suta la sfarsitul acestui an, fata de luna decembrie a anului trecut, si diminuarea deficitului de cont curent de la 5,8 la suta din PIB la 5,5 la suta. Tanasescu a adaugat ca salariul minim va creste "semnificativ" in 2005 (fara a preciza insa nivelul acestuia).

In acest an, salariile bugetarilor nu vor mai creste cu mai mult de 6 la suta in medie, insa surse guvernamentale ne-au declarat ca pentru anul viitor se are in vedere o crestere de aproximativ 12,5 la suta, in doua etape, peste rata prognozata a inflatiei de 6-7 la suta la sfarsitul lunii decembrie 2005.

In ceea ce priveste veniturile bugetare, Mihai Tanasescu a infirmat zvonurile potrivit carora banii din privatizarea Petrom si a celor doua distributii de electricitate nu vor fi platiti mai devreme de inceputul anului viitor.

Desi intr-un raport dat recent publicitatii de catre FMI, nivelul arieratelor din economia romaneasca era estimat la 39,7 la suta din PIB, ministrul Finantelor spune ca si-a indeplinit programul privind reducerea acestora. "Din totalul arieratelor estimate, doar 4 la suta reprezinta arierate bugetare.

Noi ne-am luat angajamentul sa reducem aceste arierate cu 0,5 la suta din PIB, pana la 30 iunie, si, in urma analizei si masurilor luate la cele 72 de societati monitorizate, reducerea a fost de 0,8 la suta din PIB", a explicat Mihai Tanasescu.