Ana Cristina Glavan este multipla medaliata la olimpiadele nationale si internationale de chimie *In ciuda acestui lucru, ea nu a fost considerata suficient de pregatita pentru Universitatea din Cluj *Dupa ce a fost respinsa de Universitatea din Cluj, Ana si-a depus dosarul la cateva universitati de prestigiu din Europa si America *Ea fost admisa la Harvard, MIT, Princetown si Universitatea din

Bremen.

O vorba din batrani spune ca romanul s-a nascut poet, dar nu se pomeneste nimic despre inteligenta, care, in unele cazuri, a fost pierduta o data cu taierea cordonului ombilical. O intamplare recenta dovedeste cele spuse mai sus, respectiv ca pe unii dintre conationalii nostri nu ii da desteptaciunea afara din casa.

Intamplarea cu pricina este urmatoarea: o eleva din Curtea de Arges tinea mortis sa se faca doctor in Romania, desi mai toti colegii de generatie „o taie” peste hotare. Ea nu face parte din aceasta categorie si ii este greu sa plece din tara in care s-a nascut, dar, dupa intamplarea pe care o vom relata, cu siguranta ii va fi mult mai usor.

Medalii la olimpiadele nationale si internationale

Trebuie spus faptul ca eleva in cauza nu este una oarecare, ci o multipla medaliata la olimpiadele nationale si internationale de chimie. S-a dus, asadar, sa se inscrie la Facultatea de Medicina de la Cluj. Surpriza, insa: cei de la Cluj au respins-o. Suparata, fata si-a trimis dosarul la cateva dintre marile universitati ale lumii si, in ciuda celor de la Cluj, au primit-o cu bratele deschise.

Mai mult decat atat, celebra universitate americana Harvard i-a oferit si bursa de studii, doar ca sa o poata avea printre studentii de acolo.

In acest fel, din cauza ingustimii mintii unor functionari, inca un om de valoare va lua calea strainatatii.

In toti cei patru ani de liceu, absolviti la Colegiul National „Vlaicu Voda“ din Curtea de Arges, Ana Cristina Glavan a fost medaliata la Olimpiadele nationale de Chimie si de fiecare data a fost laureata a Olimpiadelor internationale de profil. Mai mult, anul trecut, fata a adus Romaniei medalia de aur la Olimpiada Internationala de Chimie.

Acum, la absolvirea liceului, fata a dorit sa urmeze cursurile Universitatii de Medicina si Farmacie din Cluj-Napoca.

„Performantele tale nu sunt suficiente“

Avand in vedere rezultatele excelente obtinute la olimpiadele nationale si internationale de chimie, Ana Cristina Glavan a crezut ca va fi admisa fara sa mai dea concurs la facultatea de medicina. Ajunsa insa la Cluj-Napoca, fata a avut o surpriza de proportii.

I s-a spus ca nu poate fi inscrisa la facultate fara concurs intrucat performantele ei scolare nu ar fi suficiente incat Universitatea de Medicina si Farmacie din Cluj-Napoca sa o primeasca fara admitere. „Am fost tare suparata si dezamagita. Nu ma asteptam la asa ceva.

Va dati seama, examenul de admitere nu mi-ar fi putut pune absolut nici o problema, insa am refuzat sa-l sustin“, a declarat Ana Cristina televiziunii locale ALPHA din Curtea de Arges.

Admisa la patru universitati de renume mondial

Dupa experienta neplacuta de la Cluj-Napoca, Ana Cristina si-a trimis autobiografia mai multor universitati din strainatate, solicitand sa fie admisa la cursuri fara a mai sustine examen. In scurt timp, au sosit si raspunsuri. Universitati celebre ale lumii si-au exprimat dorinta de a o avea ca studenta pe multipla medialiata din Curtea de Arges.

E cazul universitatilor americane Harvard, Princetown si MIT (Massachusets Institute of Technology) si a universitatii din Bremen, Germania. Pentru cei de la Harvard, spre exemplu, performantele Anei Cristina au fost mai mult decat suficiente, pentru ca au decis sa acorde fetei bursa integrala pe toata durata studiilor.

La fel au procedat si cei de la Princetown, iar nemtii de la Bremen i-au propus deja fetei ca o vor scolariza gratuit si pentru doctorat. Inca un talent exceptional pleaca din tara si ia calea bejeniei, pentru ca diriguitorii unei universitati romanesti nu stiu sau nu vor sa aprecieze o valoare. Stiu, insa, americanii si germanii.

„Sa nu mai aud de Universitatea din Cluj!“

Ana Cristina Glavan a ales oferta Universitatii Harvard si va parasi tara - definitiv, spune anturajul fetei - la inceputul lui septembrie. Invitata la un talk-show la televiziunea ALPHA Curtea de Arges, fata a declarat ca a uitat deja incidentul de la Cluj-Napoca. „A fost, totusi, si asta o lectie de viata.

In orice caz, imi doresc din tot sufletul sa nu mai aud in viata mea de Universitatea din Cluj“, a declarat proaspata studenta de la Harvard.