Comisia Europeana si-a exprimat "regretul profund" fata de anuntata deschidere pentru navigatie a primei parti a canalului Bistroe, intre Dunare si Marea Neagra, se arata intr-un comunicat publicat miercuri pe pagina Internet a Uniunii Europene.

Comisia subliniaza faptul ca traseul canalului trece printr-o zona protejata din Delta Dunarii, inclusa in patrimoniul mondial al UNESCO si care face si obiectul Conventiei internationale de la Ramsar.

Presedintele Comisiei, Romano Prodi si comisarul european pentru relatii externe, Chris Patten si-au exprimat deja ingrijorarea fata de acest subiect, cu ocazia summit-ului UE-Ucraina, desfasurat la 8 iulie.

Unul dintre motivele de preocupare este lipsa unui studiu cuprinzator de impact asupra mediului, Comisia solicitand Ucrainei sa opreasca lucrarile pana la realizarea unei evaluari complete.

La randul sau, comisarul pentru Mediu, Margot Wallstroem, a transmis autoritatilor ucrainene doua scrisori pe aceasta tema, exprimandu-si ingrijorarea si cu ocazia recentei reuniuni a ministrilor de Externe din Procesul de Cooperare a Dunarii, desfasurate la Bucuresti.

Inaugurarea canalului Bistroe ar urma sa aiba loc joi.