15.000 de salariati vor parasi societatea, dar isi vor pastra slujbele la firmele desprinse din compania-mama

Personalul companiei petroliere Petrom s-ar putea reduce cu aproape o treime, ca urmare a scoaterii in afara companiei a unor activitati. “Este vorba de aproximativ 15.000 de oameni”, ne-a spus ieri Liviu Luca, presedintele sindicatelor Petrom.

Scoaterea in afara societatii Petrom a combinatului Doljchim, a jumatate din benzinariile societatii si a anumitor activitati de la rafinariile Arpechim si Suplacu de Barcau si infiintarea unor SRL-uri la care Petrom-OMV va fi actionar majoritar este unul dintre punctele contractului de privatizare semnat la sfirsitul lunii iulie de autoritatile romane si compania austriaca OMV, viitorul actionar

majoritar.

Numarul de angajati ai SNP a ramas una dintre cele mai delicate probleme ale procesului de privatizare care, se pare, nu a fost lamurita in totalitate. Reprezentantii salariatilor Petrom negociaza cu noul actionar majoritar, compania austriaca OMV, politica salariala pe termen mediu si lung si numarul de angajati.

“Sintem in negocieri foarte dure, care se vor incheia pe 14 septembrie, cind urmeaza sa aiba loc Adunarea Generala a Actionarilor”, a declarat ieri, la Mamaia, Liviu Luca, liderul salariatilor din petrol.

Desi a spus ca “negocierile se poarta in tacere”, acesta a aratat totusi ca “incearca sa mentina numarul de angajati si salariile bune pe care oamenii din Petrom le-au avut si pina acum”. Petrom lucreaza cu 50.

000 de oameni si a avut anul trecut o cifra de afaceri de circa doua miliarde de euro, in timp ce OMV a raportat venituri de aproximativ 7 miliarde de euro, cu doar 6.300 de salariati.

La sfirsitul lunii iulie, cind a fost semnat contractul de privatizare, presedintele OMV, Wolfgang Ruttenstorfer, a spus ca reducerea personalului se va produce in timp, deoarece salariile romanilor nu sint atit de mari incit sa creeze companiei probleme de profitabilitate.

Vint de concedieri la Distrigaz

Temeri legate de locul de munca au si angajatii celor doua societati de distributie a gazelor naturale, Distrigaz Sud si Nord, la care privatizarea se afla pe ultima suta de metri.

Reprezentantii salariatilor din acest sector spun ca pina acum s-au intilnit doar cu reprezentantii Gaz de France, finalistul selectat pentru Distrigaz Sud, nu si cu cei ai Ruhr Gas, companie care negociaza preluarea societatii Distrigaz Nord. “A fost o intilnire informala, ceruta de francezi, la care am fost intrebati cum percep salariatii romani privatizarea.

Ei ne-au promis ca vor respecta contractul colectiv de munca si ca vor gasi solutii de eficientizare, nu neaparat prin reducerea de personal”, a declarat ieri Eugen Luha, presedintele sindicatelor din industria gazelor. Luha a spus ca francezii nu au exclus totusi o eventuala reducere de personal cu 50a, in varianta externalizarii anumitor activitati”.

Gaz de France a facut concedieri, in Ungaria, unde este actionar majoritar la alte doua distributii de gaze. “Acolo au facut trei reduceri succesive de personal, in doi ani, in total fiind disponibilizati o treime din angajati”, a exemplificat Luha.