De la an la an creste numarul infractiunilor electronice, inmultindu-se variantele prin care se pot fura informatii si bani de pe Internet. Numarul si amploarea "smecheriilor" on-line pot fi diminuate si cu ceva mai multa atentie din partea celor care folosesc Internetul.

Zilnic, milioane de oameni comunica prin intermediul postei electronice. Zilnic, sute de mii de oameni se plang de fragilitatea securitatii electronice, de slabiciunile Internetului. In ultimul an s-au furat milioane de dolari prin intermediul escrocheriei "phishing".

Desi dupa fiecare mare "lovitura" sau dupa prinderea unui infractor care folosea aceasta tehnica, Internetul "vuia" cu detalii despre infractiunea respectiva, despre modurile in care poate fi evitata, parca lucrurile se inrautateau: si mai multe victime pacalite prin "phishing". Despre ce este vorba?

In casuta electronica poposeste un e-mail prin care sunteti anuntat "oficial", din partea unei banci sau a unei companii care emite cartea de credit, ca trebuie sa va schimbati ceva date confidentiale. Anuntul respectiv este "securizat" prin copierea site-ului oficial al institutiei in cauza.

Mai departe, mail-ul respectiv ofera un link catre o adresa (si aceea falsa) unde sa treceti toate datele confidentiale ale contului bancar sau de pe cartea de credit. Iar daca toate acestea miros de la distanta a escrocherii (pentru unii), cei pacaliti se pot coaliza intr-o asociatie mondiala.

Ultima reusita de amploare a escrocheriei "phishing" a avut loc cu vreo trei saptamani in urma, victimele fiind clienti ai bancilor germane Ppostbank si Deutsche Bank. La inceputul lunii mai, politia britanica a arestat un barbat din Lancashire care reusise sa insele, prin aceeasi formula, nu mai putin de 500.000 de persoane.

Si cum cyber-infractorii isi perfectioneaza tehnicile de "operare", recent, compania de securitate electronica Sophos ii anunta pe clientii Bancilor Barclays, HSBC, Lloyds, Nationwide despre un troian care facilita furtul de informatii din conturi si carti de credit.

Din fericire, Internetul inca nu s-a transformat intr-o uriasa capcana, care sa ne indeparteze de utilizarea casutelor e-mail. Daca urmarirea mesajelor (prin proiecte guvernamentale de antiterorism sau initiative de "securitate" din partea unor companii) intra in alta discutie, escrocheriile gen "phishing" pot fi evitate cu ceva atentie din partea utilizatorilor de computere.

In primul rand trebuie sa stiti ca institutiile bancar-financiare nu cer informatii confidentiale de-ale clientilor prin e-mail. Sub nici o forma nu trebuie sa scrieti in vreun mail date, informatii financiar-personale.

Un potential pericol il reprezinta si atasamentele la mail-urile pe care le primiti si chiar unele fisiere pe care le descarcati "gratis" de pe Internet si care pot sa contina virusi care sa va "spioneze" activitatea pe net.

Nu uitati sa fiti "la zi" cu antivirusul si sa aveti instalat un firewall pe computer.