"Sabotul de frana" al lui Csibi Istvan,

Comisarul sef adjunct de Garda Financiara Stefan Gogu - retinut de PNA

* Pentru a-l protegui pe afaceristul harghitean, Gogu a primit spaga 30.000 de euro, 3 BMW-uri de lux, lucrari la case de vacanta * Csibi Istvan a mituit magistrati, politisti, functionari publici ai institutiilor de control cu peste 4 miliarde de lei

Una dintre principalele "persoane de incredere" racolate in reteaua de crima organizata condusa de afaceristul harghitean Csibi Istvan, primul din lungul sir al celor care l-au proteguit pe mafiot, a fost ieri retinut de procurorii PNA. Este vorba despre comisarul sef adjunct al Garzii Financiare Harghita, Stefan Gogu.

Acest lucru s-a intamplat imediat dupa punerea sub acuzare a lui Csibi Istvan pentru dare de mita, santaj, spalare de bani, evaziune fiscala si constituire de grup infractional organizat.

Asa dupa cum au dezvaluit anchetele ziarului Adevarul, dar si conform probelor din dosar, pentru a nu fi stingherit de autoritati atunci cand santaja ori percepea taxe de protectie, cand impartea zonele de influenta sau cand recupera bani de la datornici, Csibi Istvan a transformat in mafioti cativa oameni importanti ai legii: magistrati, politisti, functionari publici ai institutiilor de

control.

Fiecare dintre acestia avea un nume de cod in cadrul grupului de crima organizata, identitatea lor reala fiind cunoscuta de putine persoane. Pentru patru ani de "liniste" (1999 - 2003), Csibi a impartit spagi de peste 4 miliarde de lei. Paguba creata statului roman este de aproape 300 de miliarde de lei, iar pentru recuperarea ei averea lui Csibi Istvan va fi pusa sub sechestru.

Adjunctul Garzii Financiare Harghita l-a ajutat foarte mult pe Csibi sa tepuiasca bugetul de stat, anuntandu-l din timp de eventualele controale ce ar fi urmat sa fie facute la firmele patronate de mafiot, ba chiar interzicand angajatilor din subordine sa mai verifice vreuna din societatile acestuia.

Stefan Gogu l-a consiliat si proteguit pe Csibi, mergand pana la controlarea si sanctionarea abuziva a firmelor concurente, potrivit Biroului de presa al PNA. In schimbul "prestatiilor" sale, functionarul a primit de la Csibi 30.000 de euro, trei BMW-uri de lux si a beneficiat de proiecte si lucrari de constructii pentru mai multe case de vacanta.

Anchetatorii PNA au probat faptul ca Gogu era un membru important al grupului mafiot, sarcina lui fiind aceea de a opri/deturna orice actiuni ale autoritatilor statului care vizau afacerile lui Csibi. De aici vine si numele de cod care i-a fost atribuit comisarului: "Fekpofa" - cuvant care in limba maghiara inseamna "sabot" de frana.

"Fekpofa" va fi prezentat astazi instantei Tribunalului Bucuresti cu propunerea de arestare preventiva pentru 29 de zile.