A devenit oficial ca, pentru prima data in cei 15 ani de existenta a UDMR, Uniunea va avea concurenta pe piata electorala. Delegatii la cel de-al doilea congres al Uniunii Civice Maghiare au respins la vot participarea la prealegerile interne organizate de UDMR, asa cum ii invitase presedintele UDMR Marco Bela, ca semn de reconciliere.

Decizia marcheaza ruptura definitiva in interiorul comunitatii, dublata de riscul crescut ca nici UDMR sa nu mai treaca pragul electoral.

Ca alternativa, daca nu se va reusi strangerea semnaturilor necesare pentru a se inscriere la parlamentare pe liste proprii, candidatii UCM vor candida ca independenti pentru Senat si Camera Deputatilor sau, ca o a treia solutie, pe listele Actiunii Populare, ceea ce presupune inscrierea obligatorie in partid.

Misiunea obtinerii unui mandat de senator sau deputat printr-o candidatura independenta pare mai mult sau mai putin imposibila, istoria postdecembrista neinregistrand o asemenea performanta. Conform calculelor UCM, pentru un mandat de deputat ar fi nevoie de aproximativ 20.000-25.000 de voturi si de aproximativ dublu pentru Senat.

Consecinta deciziei UCM s-ar putea constitui intr-o polarizare a voturilor care, chiar daca nu ar propulsa candidatii independenti membri UCM in Parlament, ar rupe din voturile UDMR. O alta consecinta ar putea fi absenteismul masiv la vot in randurile comunitatii maghiare, un electorat cunoscut ca foarte disciplinat.

Totodata, este de asteptat ca ruptura ireversibila dintre UDMR si UCM sa afecteze voturile candidatului prezidential al UDMR, Marko Bela.

Cu alte cuvinte, in situatia in care Uniunea va reusi trecerea pragului parlamentar de 5%, un numar mult mai mic de voturi ale lui Marko Bela ar putea periclita negocierile cu viitorii castigatori ai alegerilor parlamentare pentru pozitionarea UDMR la guvernare.

Printr-un alt document votat la congres, UCM sprijina, alaturi de dubla cetatenie, obtinerea autonomiei culturale si teritoriale in Tinutul Secuiesc, pe care mai nou marseaza si UDMR in retorica sa electorala. Uniunea a fost dur criticata de la tribuna congresului in toate luarile de cuvant, fiind acuzata ca si-a pierdut legitimitatea.

Vicepresedintele FIDESZ Kover Laszlo, invitat la congresul UCM, a afirmat ca politica dusa timp de 14 ani de UDMR a determinat plecarea din Romania a peste 200.000 de maghiari, nemultumiti de ceea ce a facut Uniunea pentru ei.

„In ultimii 14 ani, populatia maghiara din Romania a scazut cu un procent, iar UDMR si-a pierdut legitimitatea“, a afirmat reprezentantul celui mai important partid de opozitie din Ungaria. Presedintele Szasz Jeno, primarul Odorheiului, a fost reconfirmat presedinte pentru un mandat de doi ani.