Elevii care tocmai au intrat in clasa a X-a au parte de o surpriza. Pentru a-si putea continua studiile, ei vor fi nevoiti ca, la sfirsitul actualului an scolar, sa treaca printr-un nou examen de admitere. Cel pentru clasa a XI-a.

Asadar, din ratiuni greu de justificat, Ministerul Educatiei reintroduce examenul de treapta a doua care se dadea inainte de '89.

Examenele de capacitate pentru clasa a VIII-a si de bacalaureat pentru clasa a XII-a ramin si ele neschimbate, elevii fiind nevoiti sa le sustina.

Din acest an scolar, invatamintul obligatoriu este de zece clase, iar pentru a-si continua studiile elevii vor trebui sa treaca printr-un nou proces de selectie. In functie de notele pe care le obtin in primii doi ani de liceu, ei vor fi admisi in clasa a XI-a.

Media cu care vor intra in aceasta clasa este formata din media obtinuta in clasele IX-X la disciplinele din aria curriculara adunata cu media generala a celor doua clase, totul impartit la doi. Daca elevii doresc sa-si schimbe specializarea, vor trebui sa treaca prin emotii si mai mari.

De exemplu, un licean care a invatat timp de doi ani la un profil de filologie, dar vrea sa urmeze din clasa a XI-a matematica-fizica va fi nevoit sa dea mai multe examenele de diferenta.

Si examene de diferenta

Locurile pentru clasele a XI-a vor fi stabilite anual, prin hotarire de guvern, si vor fi distribuite fiecarui liceu de catre Ministerul Educatiei, prin intermediul inspectoratelor scolare. Dar, in cazul in care numarul candidatilor va fi mai mare decit cel al locurilor, unii vor ramine pe dinafara, chiar daca doresc sa continue studiile.

Reprezentantii Ministerului Educatiei sint de parere ca introducerea unui nou proces de selectie a elevilor la terminarea clasei a X-a nu este o schimbare foarte mare pentru tineri.

“Ei trebuie sa invete, sa fie constienti ca, daca vor avea note mari, sigur vor merge mai departe. Modul in care vor fi selectati pentru clasa a XI-a va crea o concurenta intre ei”, spune Liliana Preoteasa, director pentru invatamintul preuniversitar in cadrul ministerului.

Ea justifica schimbarea legii prin faptul ca Romania ar fi fost printre putinele tari care aveau invatamint obligatoriu de numai opt clase. “La virsta de 16 ani, cind termina clasa a X-a, elevii pot intra pe piata muncii, nu trebuie neaparat sa-si continue studiile”, mai spune Preoteasa.

An pregatitor pentru arte si meserii

Elevii care au intrat la o scoala de arte si meserii, dar care nu vor sa ramina cu aceste studii si vor sa mearga la o facultate sint nevoiti sa faca un an pregatitor pentru a putea fi admisi apoi in clasa a XI-a.

Si pentru a intra in anul respectiv, liceenii trebuie sa treaca printr-un examen de admitere, unde se tine cont de notele obtinute in clasele a IX-a si a X-a. Daca sint admisi, ei trebuie sa dea si examenele de diferenta.

Inscrierile pentru admiterea in clasa a XI-a se fac intre 2 si 7 mai, pentru elevii care vor sa-si continue studiile in acelasi liceu, iar cei care aleg o alta institutie de invatamint trebuie sa se inscrie intre 27 si 28 iunie. Pentru anul de completare, inscrierile se fac intre 2 si 7 mai.