Teroristul cel mai cautat din Pakistan, suspectat de implicare intr-o tentativa de asasinare a presedintelui pakistanez Pervez Musharraf si inculpat pentru uciderea jurnalistului american Daniel Pearl in 2002, a fost ucis duminica de fortele de securitate, au anuntat responsabili pakistanezi.

“Pot confirma ca Amjad Faruqi a fost ucis in cursul unor confruntari cu fortele de securitate si ca am arestat trei persoane suspectate de terorism”, a declarat ministrul informatiilor Rashid Ahmed. “Am eliminat una din principalele surse de amenintari teroriste”, a declarat presedintele Musharraf.

Amjad Faruqi, pe capul caruia fusese pusa o recompensa de 20 milioane de rupii (330.000 de dolari), a fost ucis dupa un schimb de focuri care a durat mai multe ore, la Nawabshah (270 km nord de Karachi), a precizat un responsabil din cadrul serviciilor de securitate. Cel putin trei persoane au fost omorite in cursul luptelor.

Potrivit unor martori oculari, unul dintre luptatorii ucisi a declarat ca prefera moartea arestarii. “Mi-am facut datoria fata de Allah”, a strigat el. Potrivit acestuia, in urma schimbului de focuri au fost retinuti doi barbati, doua femei si doi copii.

Totodata, el a precizat ca Faruqi era pilonul central al Al-Qaida in Pakistan, iar presedintele Musharraf l-a calificat drept “creierul” unei tentative de asasinat careia i-a supravietuit la 25 decembrie 2003. Faruqi fusese inculpat in dosarul uciderii jurnalistului american Daniel Pearl, dar justitia pakistaneza nu a reusit sa-l localizeze.