Dinel Staicu, unul dintre cei mai cunoscuti oameni de afaceri din Romania, patronul echipei de fotbal Universitatea Craiova, este acuzat de procurori ai Parchetului National Anticoruptie ca a luat credite in valoare de peste 230 de miliarde de lei de la Banca Internationala a Religiilor (BIR), aflata in lichidare, din care a restituit o suma infima.

Alaturi de Staicu sunt cercetati cativa functionari publici din cadrul BIR.

Procurorii Biroului de macrocriminalitate economico-financiara din cadrul Sectiei a II-a a Parchetului National Anticoruptie efectueaza cercetari in acest caz sub aspectul savarsirii infractiunilor de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata, utilizarea creditelor in alte scopuri decat cele pentru care au fost acordate, precum si neurmarirea destinatiei acestora conform

normelor bancare. Potrivit anchetatorilor, in perioada 1999-2000, Banca Internationala a Religiilor a cesionat creante decurgand din contracte de imprumut pentru 11 societati comerciale, toate aflate sub controlul lui Dinel Staicu, in cuantum de 106,7 miliarde lei.

In cele mai multe cazuri, in contractele intervenite intre acesta si reprezentantii bancari, nu se faceau referiri la pretul cesiunii, la modalitatea si la termenul de plata. Anchetatorii au elemente ca Staicu a solicitat si obtinut, in perioada de referinta, noua credite, din care nu a rambursat decat sume infime, creand BIR un prejudiciu evaluat, la sfarsitul lunii mai 2004, la 273 miliarde lei.

Din materialul probator rezulta si faptul ca o parte din imprumuturi a fost folosita pentru achitarea avansului cesiunilor de creanta, desi normele bancare interziceau acest lucru, pentru cumpararea de actiuni sau pentru achitarea unor rate scadente.

In cele mai multe cazuri, in fisele de cont nu au fost specificate motivele platilor efectuate din credit si nu au fost depuse la dosar ordinele de plata aferente, drept pentru care nu s-au putut stabili scopurile in care au fost utilizate imprumuturile.

Mai mult, in unele cazuri, obtinerea creditelor s-a facut prin depunerea acelorasi garantii, un exemplu constituindu-l folosirea unui imobil supraevaluat pentru doua imprumuturi succesive.

In cauza a fost constituita o echipa mixta complexa, alcatuita din procurori, ofiteri de Politie judiciara si specialisti financiari-bancari si s-au ridicat o serie de inscrisuri pe baza carora s-a intocmit un raport preliminar privind aspectele mentionate. De asemenea, procurorii anticoruptie au solicitat Autoritatii Nationale de Control efectuarea unor verificari.

Intrucat in dosar s-a dispus inceperea urmaririi penale, procurorii l-au citat la Parchetul National Anticoruptie pe Dinel Staicu, dar acesta nu s-a prezentat. Anchetatorii au dat asigurari ca vor lua masurile legale ce se impun. Patronul Universitatii Craiova a refuzat, ieri, orice comentarii cu privire la ancheta PNA.