Taranii romani privesc cu scepticism asocierea si totodata sunt foarte putin informati in legatura cu fondurile europene pe care le pot accesa, reiese din declaratiile facute de cinci agricultori romani care au petrecut 48 de ore intr-o tara din Comunitatea Europeana prin Programul „Eu si Europa“, realizat de Delegatia Comisiei Europene.

„Pai, la noi in sat, nimeni nu are incredere in nimeni, cum sa cumparam impreuna utilaje si sa le folosim cu totii? Asta nu exista la noi in sat, unde fratii se cearta cu fratii, d-apai asociatii intre ei“, a declarat Angela Cazan, legumicultor in Ghidici, judetul Olt. Aceasta mai sustine ca neincrederea ii face pe legumicultori sa accepte preturi foarte reduse de la comercianti.

Referitor la informatiile ce ajung la agricultori, Traian Apostu, proprietarul unei pensiuni agroturistice, a declarat: „La noi, nu a venit nimeni, nu zic unul dintre cei mari, sa ne spuna ca exista fonduri europene, pe care putem sa le folosim, fiecare cum are nevoie“.

Apostu sustine ca nu solicitat fonduri europene, intrucat a considerat ca „finantarile nu sunt pentru oameni ca ei“. In mediul rural, se pare ca informatiile nu sunt suficiente nici pentru cei mai instruiti. Nicolae Narita, invatator in satul Pirita din Muntii Apuseni, sustine ca nici el nu a stiut cum sa acceseze fonduri comunitare pentru scoala la care lucreaza.

„Eu si Europa“ este un proiect realizat cu fonduri atrase prin Programul Uniunii Europene PHARE Informare si Comunicare. Este un experiment testimonial de tip soc cultural, in cadrul caruia cinci tarani romani viziteaza agricultori din statele membre ale Comunitatii Europene.