Recenta decizie a membrilor AGA de la SC Rafinaria Astra Romana SA din Ploiesti de sistare a activitatii acestei unitati de traditie a petrochimiei autohtone va avea efecte nefaste atat asupra pietei romanesti - rafinaria ploiesteana comercializand gaze petroliere lichefiate, motorina, combustibili, uleiuri minerale, unsori, vaseline, bitumuri si solventi petrolieri -, cat si a celor peste 800 de

angajati aflati in pragul disponibilizarii. Din actionariatul Rafinariei Astra fac parte Kreyton Limited (47,07%), companie inregistrata in Insulele Virgine Britanice, Broadhurst Investments LTD+Broadhurst Investments Romania+Lindsell Entreprises (17,74%), Asirom (21,86%) si InterAgro (6,54%).

Motivele inchiderii raman necunoscute

Directorul general al Rafinariei Astra ne-a declarat ca unul dintre motivele care i-au determinat pe actionari sa ia decizia inchiderii societatii il constituie cresterea continua a pretului titeiului.

Poate fi si acesta un motiv, numai ca istoria recenta a societatii ploiestene, una dintre componentele de baza ale imperiului magnatului Ioan Nicolae, musteste de "inginerii financiare" si alte "tepe", o parte insemnata dintre actorii acestor piese fiind eroii unor dosare penale.

Astfel, personaje de genul Gheorghe si Florin Mihai, Elena Botezatu ("pierduta" in Canada) ori alte "piese" ale unor retele ce misunau in lumea petrolului au reusit sa stoarca, direct sau indirect, sute de milioane de dolari, efectele putand fi regasite, poate, si in pierderile de peste 233 miliarde de lei, inregistrate in 2003 de Astra, sau cele de peste 91 miliarde de lei, consemnate in

primul semestru al acestui an. Mai mult, in prezent, platile restante ale rafinariei sunt insumate la 820 miliarde de lei. De aceea, la temelia inchiderii activitatii rafinariei, fondate in anul 1880 si care a cunoscut prosperitatea sub patronajul olandezilor de la Royal Dutch, se afla mai ales "gaurile financiare", mai mult sau mai putin tolerate.

Plati compensatorii rizibile

"Chiar daca nimeni nu a comunicat oficial decizia de inchidere a rafinariei, oamenii au aflat si au inceput sa duca acasa cate o teava, un robinet sau orice altceva", au mentionat unii angajati care spera sa obtina ceva bani dupa incasarea platilor compensatorii.

Numai ca Stroe Moise, liderul sindical, ne-a declarat ca "inca nu avem un contract de munca la nivel de unitate, litigiul fiind pe rolul Curtii de Apel Ploiesti".

Cum, potrivit liderului sindical, "in cazul platilor compensatorii, legal ar fi sa se aplice contractul la nivel de ramura, care prevede patru salarii, dar administratia considera valabil contractul national care prevede o jumatate dintr-un salariu".

Oricum, indiferent de motive, se pare ca, mai ales in preajma perioadelor electorale, se poarta moda suprimarii unor societati, rafinaria din curtea omului de afaceri Ioan Nicolae, obisnuit cu vanzarea si revanzarea falimentelor, cum a fost "cazul SNTR", intrand in alaiul afacerilor defuncte.