Fundatia pentru o Societate Deschisa (FSD) si Gallup Romania au realizat un barometru de opinie care s-a suprapus exact pe momentul retragerii din viata politica a lui Theodor Stolojan. Sociologii de la cele doua organizatii au constatat insa ca, dupa momentul Stolojan, popularitatea lui Basescu si a Aliantei PNL-PD a inceput sa creasca.

Chiar daca, in ansamblu, sondajul nu poate fi considerat relevant, intrucit jumatate din intervievati au raspuns inainte si cealalta jumatate dupa retragerea lui Stolojan, este interesant cum a perceput populatia momentul de criza de la virful Aliantei PNL-PD.

Daca inaintea retragerii lui Theodor Stolojan din cursa prezidentiala, Traian Basescu ar fi fost votat de numai 5,5% (in conditiile in care nu era anuntat candidat), imediat dupa producerea acestui eveniment cota sa a crescut la 26,3% (desi tot nu fusese anuntat candidat), a afirmat presedintele Pro Democratia, Cristian Pirvulescu.

Totodata, popularitatea lui Adrian Nastase a scazut simtitor, de la 49% cit avea cind era concurat de Theodor Stolojan, la 43,2% dupa disparitia liderului PNL din cursa electorala. Cristian Pirvulescu a mentionat ca sondajul Gallup si-a cules datele intre 27 septembrie si 15 octombrie, perioada care s-a suprapus peste momentul retragerii lui Stolojan din 2 octombrie.

Totodata, plecarea lui Stolojan a influentat si intentia de vot la partide, in favoarea Aliantei PNL-PD si in defavoarea PSD. Cu sase zile inainte de retragerea liderului PNL, Alianta ar fi fost votata de 33%, iar in cele zece zile de dupa 2 octombrie, PNL-PD au obtinut 41%. Cu PSD s-a petrecut exact invers. Momentul Stolojan le-a redus cota pesedistilor de la 45,6% la 39,9%.

Practic, rocada Stolojan-Basescu a smuls PSD aproape 6 procente. Pentru ca datele sondajului difereau evident de la un moment la altul, iar Gallup trebuia sa prezinte o situatie globala, organizatia a facut o medie intre cele doua rezultate. Astfel, in urma acestui calcul, PSD are acum 43%, iar Alianta 38%.

Potrivit lui Cristian Pirvulescu, daca ar fi sa se compare rezultatele sondajelor de dupa alegerile locale din iunie, s-ar putea observa ca Alianta PNL-PD se afla pe un trend (n.r. - tendinta) vag ascendent, spre deosebire de PSD - cu un trend vag descendent. “Este vorba insa de o reactie la un anumit stimul.

Pentru a ne da seama de tendintele celor doua partide dupa ce s-a consumat evenimentul retragerii lui Stolojan am avea nevoie de mai multe sondaje pentru a indica trendul”, a mentionat Pirvulescu. Gallup si Fundatia pentru o Societate Deschisa au cerut intervievatilor sa indice pe cine ar vedea premier dupa alegeri.

Intrebarea a fost pusa insa in timp ce PSD il propusese deja pe Mircea Geoana, in timp ce Alianta nu-si desemnase inca o persoana. Cu toate acestea, cei chestionati aveau libertatea de a alege o personalitate. Rezultatul este urmatorul: 19% pentru Mircea Geoana, 9% pentru Traian Basescu, 5% pentru Theodor Stolojan, 5% pentru Adrian Nastase si 1% pentru Calin Popescu-Tariceanu. (Alina Mihai)

“Coruptia a crescut sub guvernul Nastase”

Mai mult de jumatate din romani cred ca fenomenul coruptiei a luat amploare in cei patru ani de cind PSD a preluat puterea, aproape un sfert apreciind ca principalul responsabil de aceasta situatie este guvernul, se arata in Barometrul de opinie publica pentru luna octombrie al Fundatiei pentru o Societate Deschisa (FSD).

Astfel, 62% din subiecti apreciaza ca in ultimii patru ani coruptia a crescut, 19% afirma ca perioada mentionata a fost una de stagnare si doar 6a spun ca acest fenomen s-a diminuat. Potrivit aceluiasi sondaj, responsabili de amplificarea coruptiei sint guvernul (23%), factorii de conducere (13%), societatea pe ansamblu (12%), cei aflati la putere (8%).

Cind este vorba despre rezultatele luptei impotriva coruptiei, subiectii apreciaza aportul presei (65%), dar se declara mai mult sau mai putin nemultumiti de masurile luate de executiv (67%), justitie (63%) si politie (60%).