Multi dintre abonatii societatilor de cablu ar renunta la serviciile acestora sau ar schimba furnizorul, dar nu au alternativa. Clientii se plang de semnalul prost sau de scoaterea unor programe din grila, fara nici un fel de anunt. Dar pentru ca firmele de cablu si-au asigurat monopulul, impartind orasele in zone de exclusivitate, clientii sunt nevoiti sa se multumeasca cu ceea ce au.

Pana la sfarsitul anului insa, romanii care s-au saturat de "cablisti" sau cei care traiesc in zone izolate, unde nu prind decat televiziunea publica, vor avea alternativa - "cablul prin satelit". Pana acum, antena de satelit nu era accesibila si nici eficienta. La "farfurie" se prindeau mai mult emisiuni codate.

In ultimul timp, posturile in limba engleza, de exemplu, s-au "supercodat", astfel incat nu mai pot fi piratate. Solutia ar fi fost niste cartele de decodare, dar acestea nu se gasesc pe piata din Romania. Chiar daca reusesti sa mai iei din strainatate o astfel de cartela, sau ti-o trimite vreo ruda plecata din tara, folosirea ei nu este legala.

Apoi, satelitul nu da voie sa se transmita filme, iar acelea care se pot vedea nu sunt traduse, pentru ca sunt codate. Aceste probleme vor fi rezolvate prin sistemul televiziunii digitale. Noul serviciu care va aparea in Romania consta in retransmisia prin satelit a unui pachet de programe de televiziune, problema decodificarii fiind preluata de firma.

Programele TV vor fi transmise cu mai multe variante de subtitrare, iar abonatul isi va putea alege ce doreste sa foloseasca. In plus, anumite programe vor fi dublate in mai multe limbi, care la randul lor pot fi selectate de catre client. "Transmisiile vor fi digitale. Pe plan international, acest tip de transmisii au schimbat deja modul de a gandi televiziunea pentru sute de milioane de oameni.

Ideea este ca fiecare locuinta care a fost privata pana acum de vizionarea programelor preferate sa aiba posibilitatea accesarii acestora, in conditii inexistente pana acum in Romania, dar la un cost apropiat de cel al serviciilor oferite de operatorii de cablu", a declarat Cristinel Popa, directorul Focus Sat, firma care va lansa in decembrie noul serviciu.

Concurenta satelitului va fi o palma data operatorilor de cablu. Asta pentru ca, prin sistemul digital, nu vor mai exista pierderi de semnal, problema care ii supara cel mai mult pe clientii societatilor de cablu. Un alt avantaj va fi sunetul digital de calitate, claritatea imaginii si a sunetului fiind identica cu cea a unui DVD.