Anuntarea rezultatelor celui de-al doilea tur al scrutinului prezidential din Ucraina - care il dau cistigator pe premierul pro-rus Viktor Ianukovici - si contestatiile vehemente ale opozitiei, care denunta fraude masive si proclama victoria candidatului pro-occidental Viktor Iuscenko, au aruncat tara vecina in haos.

Ucraina avea ieri trei presedinti: Leonid Kucima, presedintele in functie, Ianukovici - declarat cistigator de Comisia Electorala Centrala - si Iuscenko - proclamat presedinte de deputatii opozitiei, reuniti in parlament. Dincolo de acest amanunt ridicol, situatia din tara vecina are insa un mare potential exploziv, Ucraina, scindata intre est si vest, fiind practic in pragul unui razboi civil.

Parlamentul de la Kiev (Rada Suprema) s-a reunit ieri intr-o sedinta extraordinara pentru discutarea rezultatelor la alegeri, insa au fost prezenti doar deputatii opozitiei - 191 din 450, numar insuficient pentru votarea unei rezolutii.

In pofida acestui fapt, opozitia l-a proclamat sef al statului pe candidatul sau: “Il proclamam pe Viktor Iuscenko presedinte al Ucrainei, el isi va intra in atributii incepind de astazi”, a declarat de la tribuna, in aplauzele parlamentarilor, deputata Iulia Timosenko, unul dintre liderii opozitiei. Dupa acest anunt, Iuscenko a depus juramintul de investitura ca presedinte, cu mina pe Biblie.

In cursul aceleiasi sedinte, Viktor Iuscenko lansase “un apel catre parlamentele si natiunile lumii”, solicitindu-le sa recunoasca victoria sa in scrutinul prezidential si “sa-l sustina pe noul presedinte al Ucrainei, asa cum a facut-o natiunea ucraineana”.

Deputatii pro-guvernamentali, majoritari, au boicotat sedinta, intr-un gest considerat expresia la virf a scindarii profunde a Ucrainei. De altfel, in discursul tinut in sedinta extraordinara a parlamentului de la Kiev, Iuscenko a declarat ca “Ucraina este astazi in pragul razboiului civil”.

Schisma s-a produs si in teritoriu, unde consiliul municipal din Lvov a votat ieri recunoasterea lui Iuscenko drept presedinte al Ucrainei, dupa ce, cu o zi in urma, aceeasi municipalitate, alaturi de alte cinci consilii din orase importante, printre care si Kievul, votasera rezolutii prin care contestau rezultatul alegerilor

Apel la nesupunere civica

Inainte de deschiderea sedintei, Iuscenko declarase ca parlamentul este singurul care are puterea de a reglementa criza provocata de rezultatul controversat al alegerilor.

Insa liderul partidului socialist, Oleksandr Moroz, a declarat ca parlamentul nu poate contesta rezultatul alegerilor, ci poate, cel mult, sa voteze o rezolutie de condamnare si, eventual, sa infiinteze o comisie de ancheta a scrutinului.

“Constatam o falsificare grosolana a rezultatelor alegerilor, care a avut o influenta considerabila asupra desemnarii invingatorului. Comisia Electorala Centrala, dovedita a fi executorul vointei administratiei, a furat victoria candidatului popular Viktor Iuscenko”, au aratat liderii opozitiei ucrainene in apelul lor.

“In secolul al XXI-lea, in centrul Europei, se contureaza aparitia unei amenintari la adresa expresiei vointei populare a uneia din cele mai mari tari europene.

in asemenea conditii, opozitia democratica, bazindu-se pe drepturile constitutionale ale cetatenilor Ucrainei, proclama o campanie de nesupunere civica si incepe o lupta non-violenta pentru a fi recunoscute adevaratele rezultate” ale scrutinului, mai subliniaza apelul.

Rebeliune populara

Deciziile luate ieri in parlamentul de la Kiev si in mai multe consilii municipale, precum si manifestatiile de protest risca sa provoace o schisma pe axa est-vest in tara si tensiuni geopolitice. Deja, rebeliunea populara capata proportii la Kiev si in vestul nationalist al tarii, bastion al opozitiei.

Ieri la amiaza, la Lvov s-a desfasurat o mare manifestatie pro-Iuscenko, la care au participat peste 100.000 de oameni.

Pe de alta parte, in regiunile estice pro-ruse au fost organizate manifestatii in favoarea premierului Ianukovici, originar din aceasta regiune, unde este foarte popular. “Rezultatele votului erau de asteptat. Va avea loc o mobilizare a ucrainenilor in vestul tarii si la Kiev, pentru a li se respecta drepturile.

Vor avea loc, fara indoiala, greve in aceste regiuni, chiar daca plaminul economic al tarii, estul, nu se va misca”, a declarat politologul independent Olexandr Derhaciov. “Pretul platit pentru aceasta mobilizare ar putea fi o schisma a societatii ucrainene, intre vestul pro-occidental si estul rusofon, care ii va ramine fidel lui Ianukovici”, a adaugat analistul ucrainean.

Revolutie si contrarevolutie

Lupta electorala furibunda din Ucraina, in care cei doi principali candidati s-au intrecut umar la umar, s-a finalizat cu o uriasa manifestatie populara in centrul Kievului, unde se aflau ieri, la un moment dat, aproape 100.000 de oameni: opozitia acuza puterea de mari fraude electorale, iar guvernul avertizeaza fata de incercarile “radicale” de divizare a tarii, relateaza AP.

Situatia capata tot mai mult un potential de explozie sociala, pe masura ce Piata Independentei devine neincapatoare pentru zecile de mii de sustinatori ai opozitiei.

De cealalta parte, sustinatorii premierului Viktor Ianukovici - dat drept cistigator cu trei procente in fata contracandidatului sau -, au inceput deja sa acuze multimea adunata in centrul capitalei ca se pregateste pentru o lovitura de stat.

Atmosfera este din ce in ce mai incinsa la Kiev, iar Viktor Iuscenko si-a exprimat deja temerea ca politia ar putea interveni in forta dupa lasarea intunericului. Manifestantii pro-Iuscenko au avut deja de furca cu mici bande de suporteri ai lui Ianukovici, despre care unii observatori sustin ca sint membri ai fortelor de Securitate imbracati civil.

Intr-o aparitie la televiziunea de stat, luni seara, premierul Ianukovici a declarat ca “intelege” alegerea facuta de sustinatorii opozitiei, insa a lansat un avertisment direct manifestantilor strinsi in Piata Independentei, pe care i-a calificat drept “o minoritate”. “Nu voi accepta, in mod categoric, actiunile anumitor politicieni care cheama astazi oamenii pe baricade.

Acest mic grup de radicali si-a asumat scopul de a diviza Ucraina”, a declarat premierul ucrainean.

Serviciul de Securitate refuza sa se implice

Fisurile aparute la nivel administrativ au devenit vizibile inca de luni, cind autoritatile municipale din sase mari orase, inclusiv Kiev, au contestat rezultatul oficial al alegerilor.

Atitudinea politiei si fortelor de securitate, care in anii trecuti au urmat ordinele puterii de a innabusi manifestatiile prelungite ale protestatarilor, ar putea reprezenta factorul cheie in modul de finalizare a amplei demonstratii. In aceasta privinta, au existat semnale contradictorii.

Agentiile de stiri au publicat o declaratie comuna din partea biroului procurorului general al Ucrainei, Serviciului de Securitate si Ministerului de Interne, care avertiza ca “vor pune capat oricarei manifestari de incalcare a legii, rapid si ferm”.

Ulterior, Serviciul de Securitate a negat ca ar fi semnat comunicatul, aratind ca acesta reprezinta punctul de vedere doar al procurorului general si a cerut partidelor politice sa nu implice agentiile de mentinere a ordinii in confruntarile politice”.

Rusia contra Occidentului

Si guvernele din strainatate au pus umarul la influentarea rezultatului alegerilor. Luni, Uniunea Europeana, NATO si SUA au criticat dur alegerile marcate de fraude si au transmis ca vor exercita presiuni diplomatice asupra Ucrainei pentru revizuirea rezultatelor.

Ieri, aceste reactii au continuat: Consiliul Europei a cerut Ucrainei sa anunte “rezultatele adevarate ale scrutinului”, avertizind ca “orice incalcare a principiilor democratice” ar putea duce la prabusirea tarii intr-o “criza politica si sociala”.

In schimb, Rusia si-a manifestat din nou sprijinul pentru Ianukovici, prin mesajul de felicitare transmis de presedintele Vladimir Putin si printr-o parada a mesajelor din partea politicienilor si analistilor rusi pro-Kremlin, care au declarat alegerile corecte.

In afara tarii, alegerile au fost vazute ca o lupta intre Est si Vest, care decide daca Ucraina va ramine sub influenta Kremlinului sau daca UE, NATO si SUA o vor atrage de partea lor. In fine, o victorie a lui Iuscenko ar avea un mare ecou in Rusia si Belarus, revigorind opozitia din aceste tari, perspectiva de natura sa ingrijoreze profund Moscova.

Presa rusa nu crede in victoria unei revolutii

“Viktor a invins. Zeci de mii de oameni adunati in centrul Kievului afirma ca numele lui de familie este Iuscenko, iar la Donetk si Sevastopol - Ianukovici”, comenta ieri ziarul rus “Tribuna”, citat de agentia Rusia la zi. Presa rusa a urmarit cu mare atentie situatia de la Kiev, iar parerile sint impartite.

In timp ce “Nezavisimaia Gazeta” noteaza cu oarecare satisfactie ca “opozitia ucraineana si-a planificat sa inceapa acapararea puterii”, cotidianul “Trud” se arata mai sceptic, intrebindu-se: “Va reusi, oare, opozitia sa realizeze revolutia castanilor, asemenea revolutiei trandafirilor? Ucraina nu este Georgia, aici nu exista o unitate a alegatorilor in simpatiile catre un singur candidat”.

Scindare populara

Publicatia “Mir Novostie” precizeaza: “Despre care Ucraina este vorba? Despre cea vestica sau rasariteana? De la disparitia URSS, Ucraina se indreapta incet catre o destramare, catre o rupere in doua tari inegale si in doua popoare diferite ca mentalitate.

Altfel cum explici acea ura reciproca, ba chiar detestare a ucrainenilor occidentali fata de cei estici, si care s-a manifestat cu atita pregnanta in ultimul tur al scrutinului?”

“Dezbinarea Ucrainei s-a produs concomitent pe mai multe niveluri, scrie politologul Serghei Markov in “Rossiiskaia Gazeta”. Mult mai evidenta este destramarea regionala, fapt ilustrat de chiar rezultatul alegerilor. Practic, sint doua tari: ruso-ucraineana si galitiano-ucraineana. Prima il sustine pe Ianukovici, a doua pe Iuscenko.

La fel de evidenta este si scindarea confesionala intre bisericile greco-catolica si ortodoxa. Si, in fine, este prapastia intre generatii, unde tineretul a ales opozitia, iar generatiile mai in virsta s-au aliniat in spatele primului-ministru”, crede Markov.

Tot in paginile ziarului “Rossiiskaia Gazeta”, Viaceslav Nikonov afirma ca nu crede nici in ipoteza ca Iuscenko va alege scenariul fortei pentru a-si impune victoria: “In general, revolutiile nu se fac pe timp de iarna, cind afara este ger. Cred ca Iuscenko va adopta strategia tergiversarii confirmarii rezultatelor finale, contestindu-le prin tribunale si alte instante.

Dar asta nu va avea, practic, nici un fel de consecinte. Completul de judecata nu mai poate schimba nimic. Cit priveste scenariul revolutiei castanilor, este putin probabil ca el sa mearga”.

Ca un elefant printre portelanuri

Dupa parerea jurnalistilor de la “Izvestia”, Rusia a jucat un rol extrem de negativ in campania electorala din Ucraina.

“Puterea rusa a actionat ca un elefant in magazinul de portelanuri, prezentindu-l pe unul dintre candidati ca pe un inger, iar pe celalalt - trimisul iadului, care in cel mai bun caz este spion american, iar in cel mai rau - un dusman inversunat al Rusiei si care, in caz de victorie, va aduce Moscovei prejudicii incalculabile”, declara pentru “Izvestia” Vladimir Rijkov, deputat in Duma de Stat.

Irina Hakamada, fosta contracandidata a lui Putin pentru fotoliul de la Kremlin, este mult mai categorica: “Frecventa vizitelor presedintelui rus si interventia sa in direct la televiziunile ucrainene a semnificat ca Moscova, fara sa se jeneze, intervine in politica interna a Ucrainei. Rusia mai are doar o singura sansa - sa accepte alegerea libera a cetatenilor Ucrainei”.