Presedintii sectiilor de votare se retrag in masa din procesul de supraveghere a scrutinului. In plus, in ajun de alegeri exista un val de contestatii referitoare la modul in care au fost desemnati cei care vor face parte din birourile sectiilor de votare.

Toate acestea nu sint decit motive suplimentare de ingrijorare pentru opozitie si societatea civila in ceea ce priveste corectitudinea scrutinului de duminica.

Presedintele Asociatiei Pro Democratia, Cristian Parvulescu, ne-a declarat ieri ca in 80% din sectiile de votare din Bucuresti au existat contestatii din cauza modului in care au fost desemnati membrii birourilor respective, adica persoanele care vor supraveghea procesul electoral.

“Principalul motiv de contestatie a fost scoaterea de pe listele pe baza carora s-a facut tragerea la sorti a membrilor birourilor anumitor partide”, a spus Parvulescu. Conform informatiilor Pro Democratia, cei mai nemultumiti de modul in care s-a produs tragerea la sorti au fost reprezentantii opozitiei, respectiv Alianta D.A. si Actiunea Populara.

Potrivit datelor existente la Primaria Sectorului 3, pina ieri dupa-amiaza fusesera depuse nu mai putin de 125 de contestatii din partea partidelor politice, referitoare la constituirea sectiilor de votare. Astfel, opt presedinti sau loctiitori nu s-au prezentat pentru constituirea sectiilor de votare, iar 70 de procese-verbale de constituire nu au ajuns la oficiul electoral din sector.

La rindul sau, organizatia din sectorul 1 a Aliantei D.A. a facut ieri publica o lista cu 19 “sectii de votare cu probleme” din sector. Principalele motive de nemultumire ale Aliantei sint legate de faptul ca la tragerea la sorti pentru desemnarea membrilor sectiilor de votare nu au fost chemati si reprezentantii D.A.

De asemenea, Alianta sustine ca multi dintre cei care au fost desemnati presedinti ai sectiilor de votare erau cunoscuti pina de curind drept membri activi ai PSD.

Bacau - zeci de magistrati bat in retragere

La Bacau, procesul electoral va fi supravegheat de judecatori doar in cinci dintre cele 530 de sectii de votare din judet, iar restul de persoane care, in majoritate, nu au pregatire juridica. Motivul - magistratii au refuzat in masa sa participe la alegeri.

Reprezentanti ai Parchetului de pe linga Tribunalul Bacau au recunoscut ca procurorii nu si-au manifestat dorinta de a conduce sectii de votare, dar, pentru ca in lege exista posibilitatea de optiune, nu se cunosc cauzele refuzurilor. Oameni din interiorul sistemului spun insa ca adevaratul motiv il reprezinta presiunile politice pe care trebuie sa le suporte un presedinte de sectie.

Cit despre avocati, acestia ar dori sa participe la alegeri, dar, potrivit lui Aurelian Ionescu, seful Baroului Bacau din anul 2000 si pina in prezent, acestia nu au mai fost solicitati.

Imbolnaviri subite la Suceava

O situatie bizara se inregistreaza si la Suceava, unde, conform unui anunt facut de loctiitorul Biroului Electoral Judetean, Teodor Axinte, 23 de presedinti si vicepresedinti ai sectiilor de votare din judet au renuntat la aceasta functie.

Axinte a spus ca multe dintre persoanele care au renuntat au facut-o din motive medicale, iar unii au afirmat ca trebuie sa mearga in ziua scrutinului la inmormintari sau ca aveau deja planificate calatorii in strainatate.

200 de abandonuri la Iasi

La Iasi, mai mult de 200 de presedinti de sectii sau inlocuitori ai acestora s-au retras pe ultima suta de metri. “Au facut cereri scrise in care au invocat diverse motive. Cele mai multe s-au referit la starea de sanatate, dar au fost si unii care au spus ca responsabilitatile sint prea mari pentru suma pe care urmau sa o primeasca”, a declarat prefectul Spiridon Cretu.

Si la Brasov s-au inregistrat 29 de cereri de inlocuire a presedintilor de sectii de votare, din totalul de 432. Persoanele respective fie erau in concediu medical, fie femei insarcinate sau in concediu de maternitate.

(Material realizat cu sprijinul Departamentului Corespondenti)