Banca Naţională a Romaniei a decis să oprească aprecierea monedei naţionale şi a intervenind in piaţa valutară interbancară prin ordine de cumpărare de euro, estimate de dealeri la o valoare cumulată de pană in 50 de milioane de euro.

Piaţa valutară s-a confruntat, luni, cu prima intervenţie a băncii centrale după anunţul de la inceputul lunii noiembrie privind o mai mare flexibilizare a pieţei valutare.

După modelul şedinţelor precedente, băncile au cotat moneda europeană in scădere.

Euro a atins un minim al zilei de 36.700 lei, dar a revenit treptat, pe fondul unor cumpărări de valută interpretate in mod diferit de reprezentanţii băncilor.

La un nivel al cursului de 37.200 lei/euro, BNR şi-a făcut puternic simţită prezenţa in piaţă, iar cotaţiile au urcat fără incetare, pană in apropiere de 40.000 de lei/euro.

Ieşirea băncii centrale din piaţă a fost urmată imediat de o revenire a raportului de schimb in jurul nivelului de 38.000 de lei.

BNR a anunţat un curs de referinţă de 38.235 lei/euro, cu 675 de unităţi peste cel valabil luni. In consecinţă, raportul calculat pentru moneda americană a urcat 165 de unităţi, la 28.439 lei.

Dealerii băncilor au anticipat o corecţie din partea băncii centrale, dacă raportul de schimb coboară sub 37.000 de lei/euro. La prima şedinţă cand euro a intrat in intervalul 36.000 - 37.000 lei, BNR s-a abţinut de la orice acţiune.

Continuarea trendului de apreciere a monedei naţionale a obligat insă BNR să adopte o poziţie de temperare, mai ales că o nouă scădere a cursului ar fi dus la o devalorizare a dolarului cu aproape 15%.

De la inceputul acestui an, leul a ciştigat 9% faţă de coşul valutar format din 75% euro şi 25% dolari, iar in termeni reali s-a apreciat cu aproximativ 17%.