Cresterea din acest an a bursei fara societatile de investitii financiare (indicele BET-C) este de 96,93%, in timp ce indicele care reflecta activitatea SIF-urilor a crescut cu doar 84%, fata de 6 ianuarie a.c. Ceea ce inseamna ca, desi au crescut destul de mult, actiunile SIF-urilor s-au majorat mai putin decit media societatilor listate la bursa.

SIF Oltenia este campioana

Cea mai mare crestere, cu 138,1%, se observa la actiunile Societatii de investitii financiare Oltenia, la polul opus situindu-se actiunile SIF Muntenia, cu o crestere de doar 45,2%. Nici perioada de crestere a actiunilor la SIF-uri nu a fost la fel cu a celorlalte companii.

Spre exemplu, in marea majoritate a cazurilor, actiunile SIF-urilor s-au majorat mai mult in primele 8 luni ale anului, in timp ce in ultimele 3 luni pretul lor a scazut sau in cel mai fericit caz s-a mentinut constant, cu diferenta ca actiunile SIF Transilvania au crescut si in aceasta perioada.

Curios este si faptul ca, in opinia brokerilor, anuntarea zilele trecute a rezultatelor financiare pe primele 11 luni ale anului de catre SIF-uri ar fi trebuit sa duca automat la o crestere a actiunilor, fapt ce nu s-a intimplat.

Astfel, potrivit rapoartelor de la Bursa de Valori Bucuresti, actiunile SIF Transilvania au fost cotate in sedinta de vineri la 9.450 de lei (fata de 4.550 la inceputul anului), cele de la SIF Banat-Crisana - la 8.000 de lei (fata de 4.500 de lei), cele de la SIF Oltenia - la 7.500 de lei (fata de 3.150 de lei), cele de la SIF Moldova - la 6.350 de lei (3.200 in data de 6 ianuarie a.c.

) si cele de la SIF Muntenia - la 5.300 de lei (3.650 de lei).

Rompetrol Rafinare a dat tonul

Cele mai cautate actiuni la bursa in saptamina care a trecut au fost cele ale societatii Rompetrol Rafinare Constanta, care au crescut de la 888 la 940 de lei, ceea ce echivaleaza cu o majorare de 6%.

Concluzia brokerilor este ca in general sectorul petrolier a atras sume importante de bani, primele doua pozitii in topul lichiditatii fiind ocupate de Petrom si Rompetrol Rafinare, ambele societati incheind saptamina pe plus, actiunile lor fiind cotate la 3.150 de lei, respectiv 940 de lei.

Actiunile Bancii Carpatica au scazut teoretic, dar practic au crescut.

Fara nici o indoiala, cele mai curioase actiuni in saptamina care a trecut au fost cele ale Bancii Comerciale Carpatica. Astfel, dupa efectuarea spilarii valorii nominale a unei actiuni Carpatica de la 2.000 la 1.000 lei, tranzactiile au facut ca pretul de pe piata sa scada mai putin decit trebuia din punct de vedere matematic.

Astfel, cotatia s-a depreciat cu 49% fata de 50%, cit trebuia sa iasa din calcule, pretul de inchidere fiind de 4.150 de lei/actiune.

Ce spun brokerii despre evolutia SIF-urilor

Brokerii spun ca actiunile SIF-urilor vor reprezenta o investitie atractiva si anul viitor. “Toata lumea se mira de interesul scazut al investitorilor pentru actiunile SIF-urilor. Si asta in conditiile in care rezultatele lor financiare anuntate sint destul de bune. Spre exemplu, la SIF Oltenia, in doar o luna, profitul s-a dublat.

Mai mult, daca la societatile bancare valoarea unei actiuni pe bursa este de 3 ori mai mare decit valoarea ei contabila, la SIF-uri situatia este invers.

Oricum, cei care au mizat pe actiunile SIF-urilor au cistigat foarte mult in prima parte a acestui an, iar investitorii cred ca situatia se va repeta anul viitor”, ne-a declarat Emil Ogica, vicepresedintele KTD Invest.