Valurile seismice uriase provocate de violentul cutremur, cu magnitudinea 9 pe scara Richter, produs in largul coastelor Indoneziei au provocat moartea a mai mult de 23.000 de persoane in opt tari din sudul si sud-estul Asiei.

Valurile tsunami, provocate de cel mai puternic seism din ultimii 40 de ani, au lasat in urma lor mii de raniti, mii de persoane date disparute si un numar impresionant de persoane fara adapost.

Potrivit unor informatii transmise de mediile electronice si de agentiile de turism romanesti, in dezastrul care a ravasit sud-estul Asiei au fost prinsi si mai multi romani, dar din fericire nu exista, cel putin deocamdata, date despre eventuale victime din rindul acestora.

Sri Lanka a inregistrat cel mai greu bilant, de 10.897 de morti, si 1.555 de disparuti, potrivit armatei sri-lankeze si rebelilor tamili care controleaza nordul insulei. Cele mai multe victime s-au inregistrat in districtul Batticaloa, din estul tarii, unde peste 250.000 de oameni au ramas fara case.

In orasul - port Trinconmalee, martorii au descris valuri de 14 metri inaltime, care au patruns pe o suprafata de un kilometru in interiorul orasului. Guvernul sri-lankez a declarat stare de urgenta si, alaturi de guvernul din Maldive, a solicitat sprijin international. In zorii zilei, peste 20.000 de soldati si marinari s-au alaturat eforturilor depuse de echipele de salvare.

India: cel putin 6.823 de morti, dintre care aproape 3.000 in statul Tamil Nadu si tot atitia in insulele Andaman si Nicobar, situate in Golful Bengal, care au fost zguduite ieri de mai multe replice de mica intensitate. De-a lungul coastei sudice, mai mute sate au fost practic luate de ape. Mii de pescari care se aflau pe mare in momentul dezastrului nu s-au mai intors niciodata.

Tocmai cifra disparutilor este cutremuratoare: un oficial indian a anuntat ieri ca numarul acestora se ridica la peste 30.000.

Indonezia: cel putin 4.725 de morti s-au inregistrat in nordul Insulei Sumatra. Cel mai mare numar de victime, cel putin 3.000 de morti, s-a inregistrat in regiunea Banda Aceh, din capatul nordic al provinciei Aceh.

Thailanda are peste 1.000 de morti, intre care numerosi cetateni straini, si 1.200 de disparuti. Printre acestia din urma se numara multi scufundatori care explorau Pestera Smaraldelor din insula Phuket. Martorii povestesc ca multi turisti s-au inecat in camerele lor dupa ce hotelurile de pe plaja au fost inghitite de valurile gigantice.

Malaysia a inregistrat 51 de morti si peste 200 de raniti, majoritatea in nord-vestul tarii, in special in insula cu destinatie turistica Penang, devastata de furia apelor. Autoritatile din Insulele Maldive au anuntat un bilant de cel putin 43 de morti si 51 de disparuti.

In Bangladesh, un tata si copilul sau au murit in urma naufragiului unei ambarcatiuni cu turisti, iar in Myanmar cel putin 30 de persoane si-au pierdut viata. Fenomenul de tsunami a avut repercusiuni pina pe coastele estice ale Africii. Un barbat s-a inecat in apropiere de Mombasa, in Kenya, iar 100 de pescari au fost dati disparuti in Somalia.

Aici, situatia pare sa fie insa mult mai grava, pentru ca, potrivit unui anunt facut ieri seara de un oficial somalez, citeva sute de oameni au murit dupa ce valurile seismice au ras de pe fata paminutului localitati intregi din zona coastei nord-estice.

Jale la groapa comuna a copiilor

Uriasele valuri tsunami care au maturat zona de coasta a orasului Cuddalore, din sud-estul Indiei, au facut numeroase victime in rindul copiilor, sute de parinti indureratii fiind nevoiti sa lase autoritatile sa ingroape micile trupuri neinsufletite intr-o groapa comuna, din cauza lipsei de spatiu. Potrivit traditiei hinduse, copiii nu sint incinerati, ca adultii, ci ingropati.

Aproape jumatate din cele 400 de victime ale dezastrului din Cuddalore erau copii, situatie fara precedent intr-un oras devastat de ape in citeva minute. Pentru ingroparea micutilor disparuti prematur, autoritatile locale au dispus saparea a doua gropi comune la marginea orasului, in apropierea unui riu.

Majoritatea copiilor cu virste cuprinse intre 5 si 12 ani au fost ingropati imediat dupa ce au fost descoperiti fara suflare, imbracati in hainele lor de duminica, fara ca parintii sa-si permita “luxul” de a le inveli trupurile in lintoliu. Rind pe rind, oamenii si-au adus copiii morti si i-au depus in groapa, trupurile acestora fiind acoperite rapid cu nisip de un buldozer.

La doi kilometri distanta, zeci de cadavre de copii, tineri sau batrini zac in morga orasului pentru a fi identificate. (L.C.)

Banateni, disparuti in Thailanda

O judecatoare din Timisoara si sotul ei, avocat la Resita care isi petreceau concediul pe o insula thailandeza au fost dati disparuti, in urma cutremurului produs duminica dimineata. Autoritatile romane din domeniul turismului au informatii ca sotii Lidia si Nicolae Barac se aflau, in momentul cutremurului, in zona Patong Beach, din insula Phuket.

Reprezentantii agentiei Eximtur cu care au plecat cei doi spun ca toate comunicatiile din zona in care se afla clientii lor sint intrerupte.

Potrivit unui comnunicat al presedintei Agentiei de Turism Eximtur, Lucia Morariu doi turisti romani sint de negasit pe insula thailandeza Phuket. Aceasta este cea mai mare insula a Thailandei iar sejururile oferite de agentiile romanesti sint de cinci stele la preturi ce depasesc o mie de euro.

Colegii magistrati ai Lidiei Barac, judecator la Curtea de Apel Timisoara, isi amintesc ca o auzisera pe colega lor vorbind de un sejur in Thailanda. “Chiar ne intrebam zilele trecute daca mai stie cineva de Barac sau a vorbit cu ei”, ne-a spus unul din colegii judecatoarei. Nicolae Barac este avocat la Baroul Resita.

Reprezentantii agentiei Eximtur spuneau ieri ca nu au date concrete despre aceasta familie. “Ne-au sunat si cei de la Ambasada Thailandei. Mai mult nu stim nici noi. Le-am dat datele de contact ale celor doi sa vedem cum se poate lua legatura cu ei”, ne-a spus Emilia Kiss, reprezentanta Eximtur pentru cursele externe. (Bianca Toma)

Ambii turisti sint in siguranta

Informatiile contradictorii despre soarta celor doi turisti romani care au fost dati disparuti au debutat cu un anunt facut de Lucia Morariu, presedinta agentiei de turism Eximtur si a Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT).

Lucia Morariu a precizat ca hotelul in care erau cazati cei doi romani se afla chiar pe plaja: “Cei doi nu au putut fi contactati, dupa trecerea valurilor seismice, de catre reprezentantii tour-operatorului german TUI, de la care au cumparat pachetul de servicii turistice”. Reprezentanta ANAT a revenit ulterior cu informatia ca cei doi romani s-ar afla in siguranta in hotelul in care erau cazati.

Ieri seara, fiica sotilor Barac a resit sa ia legatura cu parintii ei si a spus ca sint in viata”.

Telefoane de urgenta la MAE

Tot in cursul zilei de ieri, MAE roman a emis un comunicat potrivit caruia “printre victimele cutremurului din Asia nu figureaza romani, potrivit datelor obtinute pina la aceasta ora de la autoritatile locale de catre ambasadele Romaniei”. De asemenea, in MAE s-a constituit o celula de criza care asigura comunicarea permanenta cu ambasadele Romaniei din zona afectata.

Persoanele din Romania care doresc sa afle informatii despre situatia rudelor sau cunoscutilor lor aflati in zona afectata de seism pot apela celula de criza a MAE la numerele de telefon: 231-9355 si 231-9356.

Planeta a vibrat

Uriasele valuri tsunami au fost provocate de o reactie in lant al carei punct de origine a fost localizat la mai multi kilometri sub fundul oceanului, in largul coastelor insulei Sumatra. “Intreaga planeta a vibrat din cauza cutremurului”, a declarat Enzo Boschi, directorul Institutului national de Geofizica din Italia.

El a comparat puterea cutremurului cu efectul provocat de un milion de bombe atomice de marimea celor lansate asupra Japoniei in cel de-al doilea razboi mondial. De altfel, expertul italian sustine ca seismul a fost atit de puternic incit a perturbat miscarea de rotatie a Pamintului.

Epicentrul a fost localizat la o distanta de 250 km sud-sud-est de Banda Aceh, capitala proviciei Aceh din insula Sumatra, si la zece kilometri sub planseul marin. Au existat cel putin sase replici puternice, cu magnitudini cuprinse intre 6 si 7,3 pe scara Richer.

Cutremurul din Indonezia, “stirnit” de cel din Tasmania. Cutremurul violent produs duminica in largul Indoneziei ar putea fi rezultatul unui seism cu magnitudinea de 8,1 pe scara Richter, inregistrat saptamina trecuta in apropierea insulei Tasmania, a declarat, luni, un expert in seismologie. Cele doua cutremure s-au produs la limitele opuse ale platoului indo-australian, a adaugat el.

“Se poate presupune ca seismul produs la una dintre limitele platoului a dus la crearea unei situatii de dezechilibru la cealalta extremitate, provocind acest cutremur enorm”, a spus Sinadinovski. (M.F.)

Cercul de foc indonezian. Cutremurul s-a produs intr-o zona in care doua falii geologice exercita presiuni enorme una asupra celeilalte. Indonezia este situata la confluenta mai multor falii tectonice, botezate de specialisti “Cercul de foc”.

Marginea faliei Oceanului Indian este impinsa in mod gradat sub insula Sumatra, care face parte din falia Eurasiatica, cu o viteza aproximativ egala cu viteza de crestere a unei unghii. Aceasta miscare nu se produce in mod linistit. Rocile de la marginea faliilor se ciocnesc unele de altele, generind energii uriase, ce se acumuleaza de-a lungul a sute de ani.

Seismul din Asia a fost inregistrat si in Vrancea. Cutremurul produs duminica in Oceanul Indian a fost inregistrat de aparatele de la Statia Seismologica “Dr. Cornelius Radu” din comuna Vrincioaia, unde se afla cea mai activa zona seismica a Romanei. Stefan Tataru, responsabil in cadrul statiei, ne-a declarat: “La noi, intensitatea cutremurului din Asia a fost 0.

Miscarea a fost inregistrata pe seismografe, dar nu a fost simtita de oameni”. Ca o coincidenta, duminica, in zona seismica Vrancea, s-a produs un seism cu magnitudinea apropiata de 4 pe scara Richter care, nu are nici o legatura cu catastrofa din Asia. (S.V.)

Catastrofa putea fi evitata. Oficiali asiatici au recunoscut, luni, ca nu au reusit sa lanseze avertismente publice imediat dupa producerea cutremurului din Indonezia, fapt ce ar fi putut salva mii de vieti inainte ca valuri uriase sa inunde zone extinse din Asia de sud si de sud-est.

In acelasi timp, insa, autoritatile din cele opt tari lovite de calamitate au subliniat ca nu au putut obtine informatii despre amploarea amenintarii, intrucit in Oceanul Indian - zona in care valurile tsunami se produc foarte rar - nu exista un sistem de avertizare.