Solicitarile pentru bilete in statiuni din tara sau din strainatate in perioada Revelionului au fost mai numeroase decit locurile disponibile, semn ca romanii doresc sa-si petreaca sfirsitul de an afara din oras. La majoritatea agentiilor ofertele s-au epuizat deja. Au mai ramas citeva locuri libere in pensiuni. Este foarte probabil ca, in zilele urmatoare, sa se ocupe si acestea.

Operatorii din domeniul turismului se gindesc deja la perioada care va urma Sarbatorilor de iarna. Amatorii de schi au acontat o buna parte din biletele disponibile.

Zboruri spre tarile calde

Biletele pentru petrecerea Revelionului in strainatate au fost extrem de solicitate in aces an. „Cel mai bine s-au vindut cele pentru destinatiile calde, precum Egipt sau Dubai, dar si cele in locuri exotice, cum ar fi Cancun“, ne-a declarat Ondina Dobriban, director program turism extern la Agentia Paralela 45.

Alte destinatii pentru care cererea a depasit asteptarile tuturor operatorilor sint Sharm-el-Sheikh, Mauritius, Cuba. In ciuda dezastrului produs de miscarile seismice, cei mai multi dintre turistii care au cumparat bilete in Thailanda nu au renuntat la acest sejur. „Nu s-au inregistrat retrageri masive“, ne-a declarat Lucia Morariu, presedintele ANAT.

Inghesuiala la munte

Majoritatea agentiilor au epuizat si biletele pentru statiunile din tara. Totusi, pentru intirziati mai exista o sansa: gasirea unor locuri libere chiar la receptia unuia dintre hotelurile din Predeal, Sinaia sau Poiana Brasov. Cererea de bilete a fost mare si in perioada Craciunului, insa este depasita de cea de Revelion.

Pensiunile, ultima sansa

Cei care nu vor sub nici o forma sa treaca in noul an sub lustra din sufrageria propriei locuinte pot opta pentru o pensiune turistica. „Mai sint citeva locuri libere in pensiuni din judetele Neamt, Brasov si Dimbovita“, ne-a declarat Daniela Ditoiu, director executiv al ANTREC. De asemenea, nu s-au epuizat ofertele pentru zona Bran-Moeciu. Pretul unui sejur este cuprins intre 125 si 150 de euro.

Pachetul include patru nopti de cazare, demipensiune si masa de Revelion. Daca in perioada Craciunului cererea nu a fost foarte mare, de Revelion locurile s-au ocupat aproape in totalitate.

Urmeaza schiorii: sezon plin in ianuarie si februarie

Perioada de dupa Sarbatorile de iarna nu va fi una moarta pentru turism. Deja amatorii de schi au inceput cu rezervarile. „Pentru urmatoarea perioada, foarte solicitate sint destinatiile de ski din tara, Predeal, Sinaia, Poiana Brasov, dar si din strainatate.

Astfel, este mare solicitarea pentru bilete in statiuni din Austria, Italia, Elvetia, dar si din alte tari“, ne-a declarat Ana Maria Moanta, marketing manager la Marshal Turism. Cele mai multe solicitari sint insa pentru Predeal, statiune in care sint 12 pirtii de schi. Aici turistii au posibilitatea de a schia si noaptea.

De asemenea, achizitionarea instalatiilor de zapada artificiala pentru pirtii precum Clabucet Sosire sau Subteleferic a inlaturat posibilitatea unui concediu ratat din cauza stratului de zapada prea subtire. In ceea ce priveste destinatiile din strainatate, cele mai multe optiuni le intruneste Austria. Preturile sint mici, in unele cazuri chiar mai mici decit in Romania.

Statiuni pentru diverse portofele

Cazarea intr-un hotel de trei stele din Predeal costa peste 50 de euro pentru o camera dubla, in acest pret fiind inclus si micul dejun. Astfel, o persoana ar plati 25 de euro. Poiana Brasov este locul preferat, in general, de clientii pretentiosi. Acest lucru se reflecta si in preturile practicate de unitatile hoteliere.

Astfel, pentru o zi de cazare intr-o camera dubla dintr-un hotel de patru stele, cu micul dejun inclus, se cer aproximativ 120 de euro, adica 60 de euro de persoana. Intr-un hotel de trei stele, pretul este de 73 de euro pentru o zi de cazare. Preturile practicate in statiunile din strainatate nu sint cu mult mai mari decit cele din tara. Intr-o pensiune de trei stele din statiunea austriaca St.

Anton, de exemplu, locul intr-o camera dubla este intre 34-40 de euro, in functie de perioada aleasa pentru petrecerea sejurului. In acest pret este inclusa si demipensiunea. Un loc intr-o camera dubla dintr-un hotel de patru sele costa 94 euro, in pret fiind inclusa demipensiunea si diverse gratuitati pentru serviciile locale. Preturile din Elvetia sint ceva mai mari.

Un loc intr-o camera dubla dintr-un hotel de trei stele din statiunea St. Moritz se plateste cu 87 - 126 de euro.