PSD se afla in plina framintare. Pina la sfirsitul lunii februarie, cele citeva grupari din partid vor coace o noua formula de conducere, pe care Congresul nu va face decit sa o oficializeze. Rivalitatea dintre Adrian Nastase si Ion Iliescu poate aduce partidul in prag de colaps.

Insa si unul si altul au evitat sa se pronunte public daca vor revendica conducerea PSD, depunindu-si candidatura pentru functia de presedinte. „Nu pot sa va spun acum. Nu am nici o ingrijorare si nici o preocupare in acest sens. Pina la jumatatea lunii ianuarie, nu ma intereseaza anumite probleme“, ne-a declarat ieri Nastase.

Potrivit unor vicepresedinti PSD, problema sefiei se va transa inaintea Congresului si nu se va ajunge la situatia in care ambii sa candideze la presedintie, pentru a nu confirma public rivalitatea. In situatia in care unul dintre ei va constata lipsa sprijinului in organizatii, va renunta sa mai candideze.

Iliescu si Nastase divizeaza partidul

Unii strategi ai partidului au generat un curent de opinie conform caruia daca pesedistii vor fi siliti sa aleaga intre Iliescu si Nastase se va ajunge la divizarea partidului. De aceea, ar trebui sa fie propusa alta persoana pentru presedintie. Insa un astfel de candidat, care sa aiba si sustinere in partid, si o imagine publica buna, nu a fost identificat pina acum in PSD.

O solutie de compromis ar putea veni prin aplicarea „planului Ponta“ de reformare a partidului. Vicepresedintele PSD si liderul TSD ne-a declarat ca va propune la Congresul partidului un proiect de modificare a structurii de conducere. In viziunea lui Ponta, PSD ar urma sa fie condus prin intermediul unei structuri bicamerale.

O parte ar urma sa se numeasca „Consiliul politic si sa fie formata din presedinti si vicepresedinti, oameni cu experienta politica“, care ar urma sa se intruneasca o data sau de doua ori pe luna pentru a lua decizii politice. Cealalta parte ar fi Consiliul operativ, format din secretarul general si din secretari executivi pe structura Guvernului, care sa reprezinte chiar un cabinet „din umbra“.

Pentru aceste functii sint vazuti ca potriviti „oameni tineri care sa stea zilnic cite 8 ore la partid“, a explicat Ponta. Facind parte dintr-o structura sau alta, toti liderii importanti ai PSD ar fi prezenti la virful partidului.

Alta strategie luata in calcul de liderii PSD ar fi aminarea Congresului si pastrarea situatiei actuale. La aceasta varianta se gindesc si Nastase si Iliescu in eventualitatea in care nu vor aduna sprijin clar in partid pentru candidatura lor.