Energia electrica, gazele si carburantii se vor scumpi din nou, in vara acestui an. "In mod evident, cresterea accizelor la carburanti si introducerea accizelor la energia electrica si la gaze naturale vor influenta considerabil preturile la utilitati si carburanti", a declarat, ieri, Codrut Seres, ministrul Economiei si Comertului.

El sustine ca a purtat deja discutii cu reprezentantii OMV si ai Petrom pe aceasta tema. "Incercam sa diminuam cat mai mult efectul majorarii accizelor si sa atenuam impactul cresterii preturilor", a precizat Seres. In ce priveste majorarea accizelor, "este unul dintre angajamentele Guvernului si trebuie respectat", adauga el.

Desi reprezentantii FMI au cerut o crestere de preturi la gaze mai devreme de luna aprilie, aceasta prevedere nu poate fi pusa in aplicare, a precizat Seres, adaugand ca gazele se vor scumpi din nou in luna aprilie. In acest an, preturile la gazele naturale vor creste cu 25% in vederea alinierii la preturile practicate pe piata internationala.

Daca scumpirile la gaze si carburanti se anunta a fi substantiale, la energia electrica, cresterea de preturi va fi foarte mica (de cateva procente - n.r.).

Presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), Jean Constantinescu, da asigurari ca, o eventuala revizuire a preturilor la energia electrica, ce va fi realizata la jumatatea acestui an, nu va avea un impact semnificativ.

"La jumatatea anului, va avea loc o reechilibrare a tarifelor pe fiecare furnizor, in functie de costurile efective realizate, pentru asigurarea tarifului uniform si, dupa caz, vom proceda la o usoara revizuire a pretului la energie", ne-a declarat presedintele ANRE. El sustine ca acciza la electricitate va avea o influenta foarte mica in pretul energiei electrice.

La finele anului trecut a fost infiintat un consiliu, format din reprezentanti ai ANRE si furnizori de energie electrica, care va monitoriza eventualele dezechilibre in diverse zone ale tarii in vederea mentinerii unui tarif uniform.

De precizat ca, incepand din acest an, se va aplica o acciza pentru energia electrica in scopuri comerciale de 0,120 euro/Mwh, iar pentru energia in scopuri necomerciale - de 0,260 euro/Mwh. Daca preturile la energia electrica vor creste foarte putin in acest an, nu acelasi lucru se poate spune despre preturile la carburanti.

Pe langa majorarile de preturi care vor fi operate de catre reprezentantii companiilor petroliere imediat dupa cresterea accizelor de la jumatatea anului in curs, carburantii se vor scumpi in repetate randuri pana cand preturile vor fi aliniate la cele practicate pe piata internationala.

Actualul proprietar al Petrom - OMV - va decide cand si cu cat vor creste preturile la carburanti, fara ca autoritatile romane sa aiba un cuvant de spus. Votul celor doi reprezentanti ai Ministerului Economiei si Comertului (MEC) in Consiliul de Administratie al Petrom practic nu conteaza, OMV detinand pachetul majoritar de actiuni la Petrom.

Iar Consiliul Concurentei nu poate sa intervina in fixarea preturilor la carburanti, ci doar in cazul in care constata ca o companie petroliera a impus anumite preturi pe piata ce nu sunt conforme cu realitatea sau daca acestea au fost stabilite in urma unei intelegeri intre societati.