Militarul american Charles Garner, considerat a fi principalul instigator al torturarii detinutilor irakieni la inchisoarea Abu Ghraib de linga Bagdad, a comparut luni in fata Curtii Martiale, la baza militara Fort Hood din Texas, lista acuzatiilor retinute impotriva sa incluzind conspiratie in vederea maltratarii prizonierilor, agresiune si comiterea de acte indecente.

El este de asemenea suspectat ca ar fi ucis in bataie un irakian.

Garner (36 ani) apare in mai multe dintre fotografiile ce au facut inconjurul lumii anul trecut, dupa dezvaluirea tratamentului barbar la care erau supusi prizonierii, printre care aceea in care detinuti in pielea goala erau asezati unul peste altul intr-un soi de piramida.

De asemenea, el apare in alte imagini impreuna cu iubita sa, soldatul Lynndie England, rizind amindoi de irakienii surprinsi in pozitii umilitoare.

Pledoarie de tot hazul

Desi aceste fotografii au stirnit oroare in intreaga lume, metodele de “disciplinare a prizonierilor” folosite la Abu Ghraib fiind criticate inclusiv de presedintele Bush, avocatul lui Garner a gasit de cuviinta sa afirme ca nu vede nimic rau in felul in care se purtau soldatii americani cu cei pe care ii pazeau. “Peste tot in Statele Unite, majoretele formeaza piramide umane.

Asta nu e tortura”, a spus avocatul Guy Womack. Referindu-se la un alt instantaneu celebru, in care Lynndie England tine in zgarda un irakian gol pusca, acelasi avocat a atras atentia ca si parintii americani obisnuiesc sa-si poarte copilasii in hamuri la plimbare, deci nu poate fi vorba de maltratare a prizonierilor.

Show porno, cadou pentru iubita

In ciuda acestor tentative de disculpare a acuzatului, mai multi soldati americani care au fost stationati la Abu Ghraib au declarat ca Charles Garner i-a pus pe citiva detinuti sa se masturbeze in fata altor prizonieri ingenuncheati si obligati sa stea cu gura deschisa, oribilul spectacol fiind un cadou pentru Lynndie, de ziua ei.

Impotriva lui Garner au depus marturie mai multi soldati pusi sub acuzare anul trecut pentru aceleasi fapte, care si-au recunoscut vinovatia, fiind condamnati fara a se mai ajunge la un proces.

Daca va fi gasit vinovat, acuzatul este pasibil de o pedeapsa de 17 ani si jumatate intr-o inchisoare militara. Charles Garner sustine ca este nevinovat, explicind ca nu a facut altceva decit sa indeplineasca ordinele primite de la superiorii sai, care cereau ca detinutii sa fie “inmuiati”, astfel incit sa ofere cit mai multe informatii la interogatorii.

Si alti militari americani implicati in acest scandal au afirmat acest lucru, insa pina acum nici un ofiter cu rang inalt nu a fost deferit justitiei.