Scumpirea "in secret" a carburantilor a intrat in vizorul Consiliului Concurentei. La inceputul anului, fara justificare, marile companii au majorat preturile cu pana la 800 lei pe litru. Se pare insa ca nu numai benzinarii sunt acuzati de practici neloiale. Au fost incepute investigatii ample in 11 mari afaceri. Anchetele ataca inclusiv sectorul bancar si afacerile taximetristilor.

In ceea ce priveste carburantii, Consiliul Concurentei a solicitat date si informatii cu privire la cresterea preturilor la pompa unui numar de 7 companii: Petrom, Lukoil, Rompetrol, OMV, Agip, Mol si Shell.

Reprezentantii Consiliului Concurentei au cerut totodata, clarificari cu privire la elementele concrete care au determinat cresterea preturilor. Potrivit legii, Consiliul Concurentei va analiza daca deciziile de majorare a preturilor la carburanti efectuate de societatile petroliere sunt sau nu determinate de o eventuala intelegere intre acestea.

CONCURENTA NELOIALA, UN MOD DE VIATA

Aproape toate anchetele declansate de Consiliul Concurentei au un numitor comun: preturile. Multe societati sunt suspectate ca stabilesc tarife unice pe piata dupa modelul cartelului, in detrimentul clientilor. Iar cazurile nu sunt deloc singulare.

Potrivit preşedintelui Consiliului Concurentei, Mihai Berinde, anul trecut au fost demarate nu mai putin de 33 de investigatii. Una dintre anchete vizeaza comisionul perceput de banci la retragerea de bani din bancomate. Cinci mari banci practica un comision de 0,5 la suta plus 25 de mii de lei pentru fiecare operatiune.

Bancile mici au o taxa redusa si le acuza pe cele mari de concurenta neloiala.

Asociatia Romana a Bancilor sustine insa ca acest fapt nu este o catastrofa pentru piata romaneasca si ca, pana la urma, clientii sunt cei care vor decide. Dar nu numai bancile sunt in atentia Consiliului Concurentei. Si patronii de taxi sunt suspectati de concurenta neloiala. Subiectul anchetei este tariful "tras la indigo" practicat de marile companii.

Se pare insa ca problema tarifelor este o chestiune tabu printre patronii de taxi. Nici unul nu doreste sa comenteze acest subiect.

Lista este insa departe de a se fi incheiat. Mai sunt pe rol doua anchete in domeniul imobiliar. Ele vizeaza comisionul unic perceput de agentii. Pot fi mentionate si serviciile portuare iar comertul cu masa lemnoasa ocupa un loc de frunte in agenda Consiliului.

Nu in ultimul rand, ajutoarele de stat sunt si ele un posibil subiect de concurenta neloiala. Extrem de sensibil in conditiile aderarii la Uniunea Europeana. Anul trecut, valoarea acestor ajutoare a depasit 1 miliard de euro. A fost inceputa insa o singura ancheta. Lucru care se va schimba radical incepand din acest an.