Ieri dimineata, in urma unui accident rutier produs pe raza localitatii Sinaia, in jurul orei 6, baschetbalistul Antonio "Toni" Alexe a murit. Oradeanul in varsta de 35 de ani conducea un autoturism marca Peugeot 307, dinspre Ploiesti spre Brasov, pe DN1.

La kilometrul 120, in Sinaia, din cauza neadaptarii vitezei la conditiile de drum, el a pierdut controlul asupra directiei masinii, a derapat, a intrat pe contrasens si a lovit frontal un autocamion marca Roman. Impactul, deosebit de puternic, s-a soldat cu moartea sportivului, care reusise, joi seara, sa se califice cu CSU Asesoft in faza finala a FIBA Europe Cup, Conferinta de Sud.

Ploiestenii au petrecut pana dimineata

Jucatorii formatiei CSU Asesoft Ploiesti au sarbatorit pana dimineata calificarea obtinuta, Alexe plecand spre Oradea direct de la petrecere. Alexandru Iacobescu, presedintele clubului, a precizat ca a ramas surprins de faptul ca Alexe a decis sa plece la Oradea, unde se afla familia sa, direct de la petrecere.

"Am ramas surprins si intrigat de faptul ca la ora 5,00, cand toata lumea plecase acasa, Toni a ales drumul Oradei, astfel incat discutia pe care am avut-o aseara - sa bem o cafea la pranz - a picat "sine die", jucatorul urcandu-se la volan si parasind in tromba Ploiestiul, practic mergand spre moarte", a afirmat Iacobescu.

La randul sau, principalul finantator al echipei CSU Asesoft, Sebastian Ghita, a afirmat ca a ramas pana aproape de miezul noptii la petrecerea de dupa obtinerea calificarii. "Decesul lui Toni Alexe m-a inmarmurit, asa cum probabil este inmarmurita intreaga suflare a sportului romanesc.

Am stat impreuna cu baietii pana aproape de miezul noptii, la un local din Ploiesti, traind cea mai mare bucurie a vietii, alaturi de cei in care am crezut pana la capat. Nu s-a baut alcool si programasem sa ne intalnim astazi (n.n. - ieri), la ora 12,00, sa bem o cafea si sa stabilim impreuna strategia de participare in Final Four", a spus Ghita.

Si alte personalitati sportive, implicate direct sau indirect in lumea baschetului, au ramas consternate la aflarea acestei tragedii.

Marcel Popescu: "Vreau ca Asesoft sa castige Final Four pentru Toni"

Presedintele CS Dinamo Bucuresti, Marcel Popescu, doreste ca Asesoft Ploiesti sa castige FIBA Europe Cup pentru Toni Alexe si va propune Federatiei Romane de Baschet, pentru returul campionatului, ca toate echipele sa joace cu banderola neagra in semn de omagiu. "Este incredibil. A fost un baiat puternic, cu inima de aur, care nu merita sa aiba parte de asa ceva.

Joi seara, revedeam pe video, cu ochii in lacrimi, imagini de la meciul pe care Dinamo l-a pierdut acasa in FIBA Europe Cup, dupa care am vazut un cos de la mare distanta reusit de Toni Alexe in jocul pe care echipa sa, Asesoft Ploiesti, l-a castigat. A fost, din pacate, ultimul sau cos de trei puncte.

Toni Alexe a fost unul dintre cei mai mari baschetbalisti romani din ultimii ani si disparitia sa lasa baschetul mai sarac si fara farmec. Eu as dori ca Asesoft sa castige Final Four pentru Toni Alexe. Daca Dinamo ar fi reusit calificarea, ar fi facut acelasi gest.

In returul campionatului, as dori ca toate echipele sa joace cu banderola neagra in semn de omagiu pentru Toni, iar federatia sau Asesoft sa infiinteze o cupa care sa-i poarte numele", a afirmat Marcel Popescu. Baschetbalistul formatiei Dinamo Bucuresti, Virgil Stanescu, component al lotului national, a declarat ca decesul lui Toni Alexe este o pierdere enorma pentru echipa nationala.

"Nu-mi vine sa cred. Am fost alaturi de atatea ori, am jucat impreuna pentru Romania si disparitia sa lasa un gol imens in baschetul romanesc. A fost un jucator de o valoare incontestabila, unul dintre cei mai mari sportivi din ultimii ani", a mai precizat Stanescu.

Cristina Ciocan, componenta a lotului national si a echipei Livas Targoviste, sustine ca disparitia lui Toni Alexe a fost un soc pentru ea si pentru familia sa. "Nu am avut ocazia sa-l cunosc, dar l-am admirat prin felul sau de a fi, prin placerea cu care juca si pentru efortul pe care il depunea pe teren. Eu am evoluat in strainatate (n.r.

- campionatul universitar american) si stiu cum se joaca baschet adevarat. Toni erau unul dintre acei jucatori care facea acest lucru, care te incanta la fiecare evolutie a sa. Este o zi trista pentru baschetul romanesc, atat cel masculin, cat si cel feminin", a mai adaugat Ciocan.

In ultimul sau meci pentru Asesoft Ploiesti, Antonio "Toni" Alexe a jucat 34 de minute contra formatiei bulgare Spartak Euroins si a marcat 15 puncte, contribuind decisiv la calificarea gruparii romanesti la turneul final al FIBA Europe Cup, Conferinta de Sud.

Petricevici s-a uitat o ora in gol

Antrenorul echipei Farul Constanta, Dragan Petricevici, a fost consternat la aflarea vestii. "Nu pot sa cred, de o ora stau pe loc si ma uit in gol. Ma gandesc ca acum stai si zambesti sau joci baschet, iar in urmatoarea secunda nu mai esti", a spus Petricevici, sub conducerea caruia Toni Alexe a obtinut doua titluri nationale cu echipa West Petrom Arad, in 2001 si 2002.

Antonio Alexe s-a nascut pe 21 decembrie 1969, la Constanta. A inceput baschetul la echipa Farul Constanta, dupa care s-a transferat la formatia Dinamo Oradea. In anul 1995 a fost achizitionat de echipa Szolnok Olaj (Ungaria) pentru care a jucat trei sezoane. Campionatul 1999-2000 l-a jucat tot in Ungaria, la formatia Sopron.

Urmatorii doi ani a evoluat pentru West Petrom Arad, dupa care a jucat un an la echipa ungara Falco Szombathely. Din anul 2003 se afla la CSU Asesoft Ploiesti. Alexe evoluase in peste o suta de meciuri la echipa nationala a Romaniei. Era casatorit si avea o fetita de cinci ani, Paula. Familia Alexe este stabilita la Oradea.